Úgy tűnik, a nők sikeresebb befektetők, mint a férfiak

laptop notebook office internet tattoo
Vágólapra másolva!
Izgalmas kutatással állt elő a Fidelity, amelyből kiderül, a nők általában sikeresebb befektetők a pénzügyi piacon, mint a férfiak. Az átlaghozamokat összehasonlítva ugyanis kiderül, hogy a nők jobb teljesítményt érnek el.
Vágólapra másolva!

Noha a pénzügyi piacokat még ma is sokan határozottan „férfias" területnek tartják, egy friss kutatás szerint a női befektetők jobban teljesítenek a férfi társaiknál.

A Fidelity kutatása ugyanis arra jutott, hogy a nők átlaghozamai 0,4 százalékkal magasabbak a férfiakénál

– írja a CNBC.

A kutatás a 2011 januárja és 2020 decembere közti időszakban összesen 5,2 millió befektetői számla teljesítményét vizsgálta.

Az elemzők azt is megpróbálták kimutatni, milyen okai lehetnek annak, hogy a nők valamivel sikeresebbek, mint a férfiak. A kutatócsoport vezetője, Larna Kapusta elmondta, az egyik ok az, hogy a nők kevesebbet kereskednek. Ez pedig lehetővé teszi számukra, hogy kimaradjanak a nagy piaci kilengésekből, ráadásul az extra díjakat is elkerülik.

A női befektetők magasabb átlaghozamot érnek el, mint a férfiak Forrás: shutterstock

Emellett a nők következetesebbek is a befektetések területén. Vagyis sokkal kevésbé próbálnak hirtelen, nagy váltásokkal magas profitot elérni, így pedig csökkentik a kockázatokat.

Mindazonáltal még a fenti adatok ellenére is igaz, hogy a nők sokkal kevésbé magabiztosak, ha a pénzügyi erejüket kell megítélniük. A kutatás 2400 amerikai felnőttet kérdezett meg, akiknek volt befektetésekhez kötött megtakarítási számlájuk, és az elemzők arra jutottak, hogy

minden 10 nőből csupán 4 mondta azt, hogy magabiztos a befektetési tudásával kapcsolatban.

Kapusta hangsúlyozta, a jelenség mögött feltehetően az áll, hogy még mindig él az a mítosz, hogy „a nők nem jó befektetők". Az átlagolt, historikus adatok alapján viszont egyre világosabb, hogy ez ilyen általános formában egyáltalán nem igaz.