Az egyik legnagyobb e-kereskedelmi óriásnak számító JD.com először fogad el digitális jüant is a Szinglik Napján, Kína legnagyobb éves vásárlási ünnepén. Így nem csak a kínai kiskereskedelmi forgalom, de a digitális valuta számára is izgalmasak lesznek a csütörtöki forgalmi adatok.

A JD.com nevű kínai e-kereskedelmi óriás először fogad el digitális jüant a Szinglik Napján, amely Kínában a legnagyobb vásárlási ünnepet jelenti, és a számok alapján globálisan is vezető kiskereskedelmi eseménynek számít – írja a CNBC.

A Szinglik Napját november 11-én tartják, de a leárazási hullám már október vége óta tart.

Bár a digitális jüan hivatalosan még nincs országszerte forgalomban, a JD.com döntése egyértelműen jelzi, hogy most már igen nagy léptékben folyik a tesztüzeme.

A vállalat bejelentése szerint csütörtökig több mint 100 ezer ember használt digitális jüant a JD.com alkalmazásában az október 31-e óta tartó időszakban. A társaság egyébként a China Construction Bankkal együttműködésben teszi lehetővé a digitális jüannal történő fizetést.

A Szinglik Napja a digitális jüan használatát is felpörgethetiForrás: AFP/Imaginechina/Xu Congjun

A JD.com decemberben az első olyan online kiskereskedelmi platform volt, amely bejelentette, hogy elkezdi elfogadni a digitális jüant. Áprilisban pedig a cég már egyes dolgozóinak fizetését is ebben folyósította.

A cég közlése szerint 2021. december 11. és 2021. június 18. között összesen 450 ezer ember használta az egyelőre hivatalosan még csak tesztüzemben forgó digitális pénzt, és a forgalom összértéke valamivel több mint 100 millió jüan (15,6 millió dollár) volt.

Mivel pedig ezek voltak a JD.com által legutóbb közölt, hosszabb távra vonatkozó pénzügyi adatok a digitális jüannal kapcsolatban, kifejezetten érdekes lesz, hogy a Szinglik Napján realizált teljes forgalom milyen adatokat produkál majd.

A digitális jüan egyébként a kínai központi bank által kibocsátott hivatalos, szabályozott valuta. Vagyis lényegében úgy kell elképzelni, mint a hagyományos fizetőeszközt, csak ennek kizárólag digitális formája van. Fontos azonban, hogy ez nem decentralizált pénz, mint például a kriptovaluták, hanem ugyanúgy a jegybank alá tartozik, mint bármely más klasszikus valuta.