Mindenki érintett abban, ahogy a koronavírus megváltoztatta a kontrollt életünk felett

stressz
Stressed anxious businessman in a hurry checking time and running, he is late for his business appointment
Vágólapra másolva!
Szinte közhelyszámba megy annak emlegetése, hogy a közel két éve zajló koronavírus-járvány – minden drámai, emberéletekben, gazdasági visszaesésben mérhető vonatkozása mellett – drasztikus gyorsasággal alakította át a mindennapok számos gyakorlatát, és az üzleti-gazdasági élet egyes szegmenseit egyaránt. Kevés szó esik azonban arról, hogy van-e olyan közös motívum ezek mögött, ami a változások sokszínűsége mellett is kifejezi azt az állapotot, amibe magánemberként, munkavállalóként, munkaadóként kerültünk a Covid-19-járvány miatt. Az Origo részt vett a Lounge Group különleges szimulációjában, mely a vállalat kutatási projektjének egyik fontos eleme. Ám a szimulációban megjelenő kontrollvesztés önmagában nem egyenlő a kutatás fókuszával. A Lounge Group kutatásának központi gondolata ugyanis az, hogy a kontroll megváltozott iránya és minősége áll a HR és mentális problémák hátterében.
Vágólapra másolva!

Kontrollt nemcsak veszíthetünk, hanem érezhetjük úgy is, hogy szereztünk. Erre jó példa az otthoni munkavégzés kapcsán az, hogy a munkáltatók egy része úgy érzi, elveszett a kontroll a munkavállalók felett, míg a munkavállalók megnövekedett kontrollt érezhetnek az otthonukban. Ezzel együtt jár a megnövekedett kontroll érzete is. Ezeket a komplex, a munka világát és az addig ott meglévő gyakorlatokat átfogóan érintő változásokat vizsgálja a Lounge Group Munkadinamika című kezdeményezése.

„A „Munkadinamika" egy hosszú távú projektünk, és a kutatás a már elkészített feltáró kutatásnál nem áll meg, azonban már most felszínre került többek között egy paradigmaváltónak is hívható gondolatunk.

– mondja Hidvégi Krisztina, a kutatást életre hívó Lounge Group médiaigazgatója. Arról a játékról, amiben az Origo is részt vett, ezt mondta: „A szimulációs játékunkban visszaigazolást nyert, hogy mennyire fontos drive, egy válsághelyzetben beálló mentális változás, érzelmi állapot felszínre törésekor magára a kontroll jellegének megváltozására gondolni, hiszen a játékunkban nekünk csak mintegy 20 percünk volt a kontrollvesztés eszközével valamilyen érzelmi állapotot, akár sarkosakat is elérni. De ezen idő alatt csupán a játékosok 12 százalékán nem jelentkezett érzelmi reakció. Gondoljunk bele, mi történik, ha egy válsághelyzetben nem 20 percnyi kontrollváltozást tapasztalunk" – tette hozzá a vezető.

A járványhelyzet számos változást hozott életünkben, többek között a kontroll gyakorlásának korábban ismert minőségét is megváltoztatta (illusztráció) Forrás: 123rf.com

Mindennek pedig óriási jelentősége van, nem pusztán a hétköznapi helyzetekben, hanem a vállalkozói életben is. Ugyanakkor azt is megmutatjuk, hogy a Lounge Group Munkadinamika néven ismert projektjének nem egyszerűen a megváltozott kontroll minőségének felmérése, hanem az így létrejövő megváltozott állapotokra adott válaszok megtalálása a célja. A kutatás ugyanis nem a világjárvány hatásaira koncentrál, hanem

általánosságban térképezi fel a különleges helyzetekre adott válaszokat, illetve az ilyen helyzetek által generált mentális, szervezeti, illetve munkahelyi dinamikákat befolyásoló változásokat.

Az általános tapasztalatok bemutatásán túl, a projekt célja olyan javaslatok megfogalmazása a gazdaság motorjaként számon tartott kis- és középvállalatok vezetői számára, amelyek hasznosak lehetnek a munkavállalói jólét növelésében a járvány utáni időszakban is.

Keveredő színek, feje tetejére állt világ

A Lounge Group kontrollvesztéses szimulációja valóban különleges, amihez olyan magabiztosan vezetik végig a jelentkezőt, hogy már abból egyértelműen látni: komoly szakmai megalapozottság van mögötte. A játékos pszichológiai teszt a világjárvány időszakának, illetve bármilyen más krízishelyzet bizonytalanságainak hatásait szemlélteti és elemzi. A kommunikációs cégcsoport „Munkadinamika" projektjének keretében zajló kutatássorozat részeként a kontrollszimulátor az Internet Hungary 2021 konferencián debütált, ahol több mint 270 előadó és fórumrésztvevő, illetve közel kétezer látogató volt jelen. A szimulációt többtucatnyian próbálták ki. Az Origo munkatársa egy másik rendezvényen, október végén, a BrandFestivalon próbálta ki a tesztet – addigra a Lounge Groupnál már ott is több mint 40-en vállalkoztak rá –, és élte át a kontroll megváltozását, akár a kontrollvesztés érzését is - ha nem is képességei, de cselekedeteinek addig megszokott volta felett.

A Lounge Group standjánál a fesztiválon mindenki kipróbálhatta, hogyan teljesít egy szokatlan feltételeket felmutató helyzetben Forrás: Origo

Feje tetejére fordult világ, az érzékelésből csúfot űző helyzetek, az érzékszervek egymásnak ellentmondó információkkal való bombázása: részleteket természetesen semmilyen módon nem szeretnénk elárulni arról, milyen módszerekkel lehet pillanatok alatt kivenni az ember kezéből az irányítást, de annyit elmondhatunk, hogy sem eszközben, sem időben nem kell hozzá sok. Anélkül, hogy műhelytitkokat árulnánk el, annyit kijelenthetünk: a Lounge Group munkatárasai a kontrollváltozást két módon szimulálták:

  • az egyik egy felülről irányított mód, melyben a folyamatok, melyeket korábban megtanultunk, megterveztünk, elkezdenek máshogy működni, emiatt kontrollvesztést élünk át;
  • a másik pedig a megnövekedett figyelem jelentette nyomás, ami miatt a rajtunk lévő kontroll mértéke is növekszik – vagyis annak esete, amikor a megfigyelés ténye önmagában hat az ember viselkedésére.

Egészen meghökkentő, kissé ijesztő, de ugyanakkor nagyon szórakoztató élmény mindezt átélni nagyjából negyedóra alatt a kontrollváltozást szimuláló játékban.

Semmi sem olyan természetes, mint eddig véltük

Amikor azt mondjuk, hogy a járvány kapcsán régi, megingathatatlannak vélt szokások értékelődtek át szinte pillanatok alatt, és bevett, természetesnek gondolt rituálék maradtak el (elég a meg nem tartott szalagavatókra, nyári fesztiválokra stb. utalni), vagy épp új gyakorlatokat és megoldásokat ismertünk meg, fogadtunk be jobban a munka világában, akkor valószínűleg kevésbé tudatosítjuk magunkban, hogy ezek mögött a közös nevező sokszor a megváltozott irányú és minőségű kontroll.

Pedig a laikus is láthatja, hogy nincs a szimulációban ördöngösség (sem pedig olyan, ami kényelmetlen vagy megalázó lenne), pusztán komoly, és nagyon tudatosan elvégzett pszichológiai megalapozás (ami nyilvánosan megnézhető a szimulációból, az itt érhető el).

Játékos módon lehet szembesülni egy komoly kérdéssel a Munkadinamika kutatásban Forrás: Origo

„A résztvevők jelentős része nagyjából hasonlóan élte meg a szimulációs feladatokat. A magabiztosság elvesztéséről, és ebből adódóan, gyakran a kényelmetlenség érzetéről számoltak be. Szinte mindenki e módon reagált" – mondta az Origónak Torzsa Gabriella kutató, a Századvég Alapítvány munkatársa, amikor a feladatokról beszélgettünk a teszt után. Az Alapítványt a Lounge Group vonta be a projektbe, és egyúttal a szakember kiértékelte a szimuláció előtti saját fejlesztésű személyiségtesztet is. Ez utóbbinak abban van jelentősége, hogy a cégek pontosabban láthassák, milyen típusú személyiségre a munkatársuk közül, milyen hatást gyakorol az a bizonytalanság, amit a kontroll megváltozása okoz. Az már kiderült: a résztvevők döntő többségénél nemcsak a magabiztosság, az irányítás készségének elvesztése jelentkezett, hanem a feloldódás is megvalósult, és nevetéssel, megkönnyebbüléssel párosult. Sokuk számára ugyanis sikerélményt jelentett az, hogy a feladatoknál részsikereket értek el – alig volt olyan, aki feladta a játékot.

Ám bármilyen módon is élték meg a feladatokat a játékosok, az eredmények újra kiemelik:

amit a koronavírus előtt természetesnek, adottnak gondoltunk, azok olyan kulturális beidegződések, megszokások eredményei, melyek tulajdonképpen rövid idő alatt lebonthatók és átrendezhetők.

Ezt igazolja számos, közhelyszerűen emlegetett változás, kezdve az otthoni munkavégzés térnyerésétől az online vásárlások elterjedésén át a személyközi kapcsolatok átalakulásáig. Ami közös bennük: az addig sziklaszilárdnak vélt kontroll több-kevesebb mértékű átrendeződése életünk azon területe felett.

Kutatják a munkavállalók reagálását a járványra

A Lounge Group „Munkadinamika" címet viselő projektje azért is különösen figyelemre méltó, mert átfogóan, pszichológiai és mentális oldalról vizsgálják azt, mekkora terhet jelent a koronavírus-járvány a munkavállalóknak. Másrészt pedig nagyon is jelentős gyakorlati vonatkozása van abban a tekintetben, hogy segítsék eredményeikkel a kkv-szektort – erről az összefoglaló végén ejtünk még szót.

„A nagyvállalatok képesek arra erőforrásokat allokálni, hogy segítsék dolgozóikat a helyzettel, ezzel a kontroll megváltozásával járó helyzettel való megbirkózással. Képesek átemelni akár külföldi jó gyakorlatokat is. A kisebb vállalkozások viszont segítséget kell, hogy kapjanak ebben, és ezért is lesz fontos, ha majd a kutatás végére érve, átfogóan tudjuk értékelni annak eredményeit" – mondta el ezzel kapcsolatban Torzsa Gabriella. A kutatás eddigi szakaszában, nyáron rengeteg interjút és fókuszcsoportos beszélgetést vettek fel, illetve vezettek a szakemberek, hogy kvalitatív adatok álljanak rendelkezésre erről a kérdésről – erről ebből a videóból lehet többet megtudni.

Sok tanulsággal szolgáltak már a kutatás eddigi eredményei, de még koránt sincs vége Forrás: Origo

A Lounge Group eredményei szerint a fizikai munkát végzőknél a koronavírus kapcsán előtérbe kerültek a fertőzés elleni védekezés és annak kérdései – például a maszkhasználat –, míg a szellemi munkát végzők igényei némileg komplexebbek voltak. Ezek a munkavállalók már rekreációs igényeket is megneveztek, például a munkahelyük biztosította pszichológus igénybevételének szükségességét.

De voltak, akik számára a munkáltató támogatta szabadidős mozgásformák voltak a fontosak, például jógaórák a dolgozók számára. Érdekes eredményt jelentett az, ahogy a megváltozott kontrollhelyzet „kétirányúsága" az otthoni munkavégzés kapcsán jelentkezett. A munkavállalók jelentős része ugyanis úgy élte meg az otthoni munkavégzést, mint amely helyzetben megnőtt a kontroll lehetősége saját munkája, élete, a kettő összeegyeztethetősége felett, szempontjából nézve tehát a változás pozitív előjelű volt. A munkáltatóknál viszont ellenkezőleg, hiszen sokan közülük úgy élték meg, hogy csökkent a kontroll lehetősége dolgozóik felett.

De az otthoni munkavégzésnek más dimenziója is volt: annak eleinte sokak számára kellemes izgalmát felváltotta a munkavállaláshoz addig kapcsolódó addigi apró rituálék lebomlása, átalakulása.

Például a kávéivás utáni felöltözés, a gyerekek elvitele az iskolába, majd munkába indulás, és – például – ott a kollégákkal való beszélgetés. Ugyanakkor az otthoni munkavégzésnek több előnye is származott, a munkáltatók is megtalálták a munkavállalók ellenőrzésének módjait, így könnyen lehet, hogy az otthoni munkavégzés, ha megteremtődik azon belül a munka és magánélet egyensúlya, velünk marad.

A munkavállalók és a munkáltatók lehetnek a kutatás nyertesei

Kérdésként fogalmazható meg, milyen kifutása, gyakorlati hasznosultsága lehet annak az impozáns, nagy ívű munkának, a Munkadinamika projektnek, melyet a Lounge Group végez, és amelynek része a szimuláció is. Az, hogy kifutása lesz, nem titok. Egyben ez a következő – és bizonyos értelemben talán a legfontosabb – olyan vonatkozás, amely a megváltozott kontrollt jelentő helyzeteket szimuláló játékon keresztül a világjárványnak a munka világára gyakorolt hatására irányítja a figyelmet.

A kvalitatív szakasz, a személyes tapasztalatok feldolgozása után most a makroszint, a kvantitatív rész következik a kutatásban, hogy átfogóan, tendenciákat tekintve lássák a Lounge Group szakemberei, mi történik a munkavállalókkal a koronavírus előidézte helyzetben.

Ezt a szakaszt talán még idén, de legkésőbb jövő év elején elindítják. Annak eredményei alapján egy még átfogóbb, teljes képet rajzolhatnak meg a pandémia hatásairól, különösen pedig a sokszor nem is észlelt, de a kontroll mégis csak jelen lévő és ható megváltozásáról.