Közel kétharmada a magyaroknak még soha nem vitt vissza ajándékba kapott terméket, mert nem tetszett neki vagy nem tudta használni. A csalódottak pedig sokszor inkább keresnek valakit, akinek tovább adhatnák az ajándékot – derült ki a MediaMarkt megbízásából végzett friss reprezentatív kutatásból. Holott a termékvisszavétellel kapcsolatban a legtöbbeknek pozitív tapasztalata van: a válaszadók harmada vallotta azt, hogy minden gördülékenyen ment a folyamat során.

A magyarok 61 százaléka még soha nem vitt vissza olyan ajándékot, amely nem tetszett neki, vagy amelyet valamilyen okból nem tudott használni. Nem sokan vannak, akik valamilyen rendszerességgel élnek ezzel a lehetőséggel: mindössze 2 százalék vallotta azt, hogy minden évben visszavisz valamit a kereskedőhöz, 15 százalék esetében pedig néhány évente fordul elő ilyesmi. Szép számmal vannak továbbá azok (15 százalék), akik inkább tovább ajándékozzák, ha nem tetszik nekik az ajándék – derült ki a Pulzus kutatócég által a MediaMarkt megbízásából végzett friss felmérésből. 

IllusztrációForrás: Shutterstock

A kutatásból kiderült továbbá, hogy a visszavétel lehetőségével inkább a férfiak élnek, a nők nagyobb részben vallották azt, hogy soha nem volt erre példa, továbbá az ő körükben nagyobb a tovább ajándékozás aránya is. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a visszavételtől senkinek sem szükséges tartania: a folyamat során tapasztalt nehézségekkel kapcsolatos kérdésre a legtöbben (34 százalék) úgy válaszoltak, hogy minden gördülékeny és problémamentes volt.

Ami a kihívásokat illeti, a válaszadók nagyjából ötödével fordult elő, hogy nem volt meg a bizonylat (23 százalék), nem volt bontatlan a csomagolás (18 százalék), vagy kicsúsztak a határidőből (16 százalék); a válaszadók harmada (33 százalék) pedig inkább a termék ellenértékének örült volna (33 százalék).
Mindenkivel előfordulhat, hogy olyan ajándékot kap, ami valamilyen okból nem megfelelő neki, mi pedig szeretnénk a vásárlóinkat a lehető legnagyobb mértékben támogatni a legjobb megoldás megtalálásában. Így bár a törvényi kötelezettségünk értelmében egyes esetekben csupán a vásárlást követő három napon belül kellene visszavennünk a terméket, mi ezt a lehetőséget több mint egy teljes hónapon át, január végéig biztosítjuk" – jegyezte meg a kutatási adatok kapcsán Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezetője.

A vállalatnál megjegyezték: a decemberben náluk vásárolt termékek visszavételére 2022. január 31-ig minden vásárlónak lehetősége van, amennyiben a termék csomagolása bontatlan, és megvan a vásárlást igazoló bizonylat. A termék ára levásárolható vagy ajándékkártyára tölthető.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Az online vásárlások esetén a törvény szerint mindenkit megillet a 14 napos elállási jog.
Ha ajándékozóként el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetést, megfelelő megoldás lehet az ajándékkártya, amelynek összegét az ajándékozó olyan termék megvásárlására fordíthatja, amelyre szüksége van. De komoly segítséget nyújthatnak a megfelelő termék kiválasztásában az áruházi szaktanácsadóink is, vásárlás előtt velük mindenképpen érdemes konzultálni" – tette hozzá Szilágyi Gábor a cég közleménye szerint.