Javulnak a magyar-ukrán földgázszállítási kapcsolatok

Nord Stream 2 energy natural resources Shipping Web Communities Nord Stream Baltic Sea Industrial port Gas line Russia NordStream Pipeline North Stream2 Gas landing station Terrain Site Attachments Detail Exterior shot Feature Horizontal ECONOMY GOVERNMEN
29 April 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the Nord Stream 2 gas landing station. The almost completed gas pipeline is intended to transport 55 billion cubic metres of natural gas per year from Russia to Germany. The USA wants to stop it with sanctions. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Megállapodott a nem megszakítható földgázszállítási kapacitások tesztidőszakának meghosszabbításáról a magyar és az ukrán rendszerüzemeltető - közölte az FGSZ Földgázszállító Zrt. az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A magyar földgázszállítási rendszerüzemeltető tájékoztatása szerint a nem megszakítható kapacitások kialakítása szállítási szempontból a legmagasabb színvonalat jelentő szolgáltatás.

Az FGSZ és ukrán partnere, a Gas TSO of Ukraine megállapodása értelmében szeptember 30-ig elérhető marad a mintegy 3,5 millió kilowattórás (kWh/h) nem megszakítható kapacitás a magyar-ukrán határponton Ukrajna felé.

A tesztidőszak meghosszabbítása révén az osztrák, szlovák, horvát vagy magyar gázpiacon forrással rendelkező kereskedők kedvezőbb feltételek mellett érhetik el az ukrán piacot, Ukrajna pedig több földgáz importjára lesz képes Magyarország felől a téli időszakot követően

- hangsúlyozta a magyar rendszerüzemeltető.

Mi az a „nem megszakítható kapacitás”?

A megszakíthatóság azt jelenti, hogy a rendszerüzemeltető bármikor megszakíthatja a gáz szállítását, ha technikai okokból nem képes biztosítani a leszerződött mennyiség célba jutását. Ilyen technikai ok lehet egy két ország hálózatai között fellépő nyomáskülönbség, amit fejlesztésekkel időnként egyensúlyba lehet hozni. Vagy hogy meg kell lennie az „elleniránynak" is, mert ha befelé nulla az áramlás, akkor kifelé sem lehet szállítani.

Ukrajna irányába eddig ez az un. megszakítható gázszállítás volt biztosított. Mostanra az FGSZ és az ukrán TSO kiküszöbölték a technikai nehézségeket, így a rendelkezésre álló kapacitás egy része nem megszakíthatóvá vált, legalábbis ami a téli hónapokat illeti. A hosszú távú megállapodáshoz még számos technikai részletben szükséges a megegyezés a két fél között, ám a teszt-időszak tapasztalatai elősegíthetik a megegyezést - írta nemrég a fejlesztésekkel kapcsolatban az NRGReport.

Az első aukció február 7-én reggel indul a 2021/2022-es gázév hátralévő időszakára.

Képünk illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Buttner

A megegyezés szeptember végéig erősítheti meg Magyarország regionális földgázelosztó szerepét - közölte az FGSZ, hozzátéve, hogy dolgoznak a nem megszakítható kapacitások elérhetőségének hosszú távra történő kiterjesztésén.

A nem megszakítható kapacitások időszakos létrehozása továbbra sincs hatással a meglévő, Magyarország felé irányuló szállítási kapacitásokra, valamint a határponton korábban lekötött, Ukrajna felé irányuló megszakítható kapacitásokra - jelezte a rendszerüzemeltető.