Hullámsírba került a luxuskocsikat szállító hajó

Felicity Ace, hajó, szállító, süllyed, kigyulladt, tűz, kiégett
AT SEA, PORTUGUESE - FEBRUARY 18: (---EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) The Felicity Ace ship carrying luxury cars, is seen as it is adrift in the middle of the Atlantic Ocean after it caught fire, near Portuguese on February 18, 2022. After a fire broke out in the cargo hold, it spread and all 22 crew members were rescued. The crew was safely picked up by the Portuguese Navy with a helicopter. Portuguese Naval Forces / Handout / Anadolu Agency (Photo by Portuguese Naval Forces / Handou / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Elsüllyedt a két héttel ezelőtt kigyulladt és teljesen kiégett konténerhajó az Azori-szigeteknél, nem messze Faial partjaitól. A Felicity Ace több ezer drága autót, köztük Porschékat, Volkswageneket, Lamborghiniket és Bentley-ket szállított, írja a gCaptain szakportál.
Vágólapra másolva!

A hírt a hajó kapitánya erősítette meg a Reutersnek. A szállítmány megsemmisülése megközelítőleg 155 millió dolláros (körülbelül 48,5 milliárd forintos) kárt okozott a Volkswagen-konszernnek.

A hajó kezelője, a MOL Ship Management (Szingapúr) megerősítette, hogy

a Felicity Ace helyi idő szerint kedden reggel 9 óra körül süllyedt el az Azori-szigetek partjaitól mintegy 220 tengeri mérföldre,

a helyszíni mentőcsapat első jelentései szerint. A mentőhajók továbbra is a térségben maradnak, hogy figyelemmel kísérjék a fejleményeket.

A hajó katasztrófájáról nemrég az Origo is beszámolt:

A jelentések szerint a múlt héten egy mentőcsapat helikopterrel szállt fel a sodródó hajóra. A "Bear" nevű mentőhajó, és két további vontatóhajó, az ALP Guard és a Dian Kingdom, valamint a V.B. Hispanic nevű, tűzoltásra is alkalmas nagy horgonykezelő vontatóhajó kíséretében már megkezdte a vontatást az Azori-szigetekre.

Az égő Felicity Ace Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Portuguese Naval Forces / Handou

Egy február 25-i frissítés szerint a Felicity Ace stabil maradt, és a füst már nem volt látható. A mai hírek szerint azonban a hajó elkezdett jobb oldalra dőlni.

A mai napot megelőzően a hajóról közzétett utolsó,

február 18-án készített fotókon az orrtól a tatig terjedő égésnyomok voltak láthatók,

ami arra utalt, hogy a tűz valószínűleg az egész garázs területét elborította. A ma közzétett legfrissebb kép megerősíti, hogy a tűz a becsültnél is nagyobb károkat okozott.

A jelentések szerint a fedélzeten lévő autók egy része lítium-ion akkumulátorral ellátott elektromos járművek voltak, ami megnehezítette a tűzoltási erőfeszítéseket. Sajnos a hajó már az óceán fenekén van, így talán soha nem tudjuk meg, mi okozta a tüzet, vagy mi járult hozzá annak terjedéséhez.

- közölte a MOL a frissítésben.

A 2005-ben épült Felicity Ace-t a japán MOL hajózási vállalat üzemelteti, és egyik leányvállalatának, a Snowscape Car Carriers S.A.-nak a tulajdonában van.