Vízi katasztrófa a Perzsa-öbölben, újabb járműszállító teherhajó süllyedt el

ROMANIA-SAUDI-ARABIA-SHEEPS Horizontal
This handout photo made available by the General Inspectorate for Emergency Situations (IGSU) shows a capsized livestock transpot vessel, in the "Midia" Black See harbour near Constanta on November 24, 2019. - Rescuers were struggling to save 14,600 sheep loaded on a cargo ship that capsized on November 24, 2019 in the Black Sea off the coast of Romania. The ship bound for Jeddah in Saudi Arabia capsized shortly after leaving Romania's Midia port for yet unknown reasons. The crew of 20 Syrians and one Lebanese were rescued, together with 32 sheep, said Ana-Maria Stoica, a spokeswoman for the rescue services. Rescuers supported by the military, police and divers were trying to tilt back the Palau-flagged ship and pull it to the port. (Photo by - / IGSU Romania / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / IGSU Romania " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Bloomberg információi szerint óriási hajókatasztrófa történt a Perzsa-öbölben.
Vágólapra másolva!

A friss híradások szerint egy, egyelőre meg nem nevezett, az Egyesült Arab Emírségek zászlaja alatt haladó teherhajó szenvedett katasztrófát a Perzsa-öbölben, annak iráni partjaitól nagyjából 30 mérföldre (kb. 50 kilométer). A híradás Busehr város kikötőhatóságának az iráni állami hírügynökség részére küldött jelentésén alapul.

Az egyelőre szűkszavú beszámolóból csak annyi derül ki, hogy a teherhajó járműveket szállított, közelebbit azonban nem lehet tudni annak sorsáról és a katasztrófa nagyságáról.

A hajón az előzetes információk szerint 30 fős legénység tartózkodott. A hajó állítólag már el is süllyedt Asaluyeh városának kikötőjénél. A híradás szerint a mentőalakulatok munkáját a rendkívül kedvezőtlen időjárás nehezíti, a mentésben résztvevők egyelőre a legénység tagjainak megtalálására fókuszálnak.

Ahogy arról az Origo beszámolt, nemrégiben egy luxusautókat szállító teherhajó szendvedett katasztrófát az Atlanti-óceánon.

Az iráni kikötői és tengerészeti szervezet (PMO) által közreadott kép egy egyesült arab emírségi zászló alatt közlekedő Al Salmy 6 nevű teherhajóról, ami viharba került, majd felborult az iráni Aszalujeh partjaitól mintegy 50 kilométerre 2022. március 17-én Forrás: MTI/EPA/PMO/-

Frissítés - délelőtt 11 óra

Bár hivatalos közlésekben még mindig nem nevezték meg a hajót, az AP szerint az Al Salmy 6 nevű teherhajó süllyedt el. Ezt az információt az Emírségekben bejegyzett Salem Al Makrani Cargo Co. nevű vállalatra hivatkozva közölték, ez a jármű bejegyzett tulajdonosa a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet adatbázisa szerint.

Kép a hajóról:

A friss információk szerint az iráni mentőcsapatok munkáját továbbra is jelentősen megnehezítik a viharos széllökések, és egyelőre úgy tűnik, még nem sikerült biztonságba helyezniük a 30 fős legénység tagjait.

Frissítés - 13 óra 15 perc

Nizar Kaddura kapitány, a Salem Al Makrani Cargo vállalat műveleti igazgatója az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az Al Salmy 6 nevű hajó viharba került, majd felborult.
Közölte, hogy a mentők a legénység 16 tagját mentették ki. A személyzet 11 tagja önállóan szállt mentőcsónakba, míg egy személyt közeli tartályhajó mentett ki. A legénység többi tagját még nem sikerült kimenteni - tette hozzá.

Kaddura arról tájékoztatott, hogy a legénység szudáni, indiai, pakisztáni, ugandai, tanzániai és etiópiai állampolgárokból állt.

A hajó az iraki Umm-Kaszrba tartott, ahová autókat és más rakományt szállított

- mondta a kapitány.

A hajó Aszalujeh település partjaitól mintegy 50 kilométerre tartózkodott - jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség.

Ez a térségi a világkereskedelem egyik fő vízi útvonala, ahol ritkák a hajóbalesetek, leszámítva azt az időszakot, amikor a területen porviharok tombolnak.

A Perzsa(Arab)-öbölben szerdától kezdődően viharosra fordult időjárás pusztított - jelentette az iráni meteorológiai szolgálat. Erős széllökésekre figyelmeztetett, amelyek szombatig megzavarják az öbölben a hajózást, és kárt tesznek a tengeri létesítményekben. Az iráni Busehr tartományban a szélsebesség várhatóan meghaladja az óránkénti 70 kilométert.