Világmegváltó digitális pénzt ígért, most a jachtján múlhat a jövője egy kínai milliárdosnak

Guo Wengui
Billionaire Guo Wengui, who is seeking asylum in the United States after accusing officials in his native China of corruption, poses at his New York City apartment on November 28, 2017. - Guo Wengui wants "a change of the regime" in Beijing and the introduction of democracy in the world's most populous country. "I want to try and to have rule of law, I want to try and have democracy, freedom, that's my ultimate goal... A change of the regime," he told AFP in a recent exclusive interview from his luxurious New York apartment facing Central Park. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) / TO GO WITH AFP STORY by Catherine TRIOMPHE, "Billionaire Guo Wengui wants regime change in Beijing"
Vágólapra másolva!
37 millió dollár átutalásával elkerülheti a letöltendő börtönbüntetést az a politikai menekültként az Egyesült Államokban élő, világmegváltó digitális pénzt létrehozó, azonban mára csődbe ment Guo Wengui kínai milliárdos, akit hazájában és az USA-ban is számtalan súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolnak. A hatóságok szerint az ő tulajdonában van egy drága luxusjacht – ezt azonban Guo Wengui tagadja. Holott ez részben megoldást jelenthetne az ügyben, írja a gCaptain szakportál.
Vágólapra másolva!

A Lady May nevű luxusjachtot jelenleg Franciaország partjainál szervizelik, júniusig mindenképpen ott kell maradnia. Ez azonban hatalmas gondot jelent Wengui számára, akit egy New York-i bíróság arra kötelezett, hogy vigye vissza a hajót az amerikai vizekre, ahol az adósságbehajtók hozzáférhetnek. Az üzletember 2008-ban 30 millió dolláros kölcsönt kapott a Pacific Alliance Asia Opportunity Fund-tól, amelyet a hitelező alap szerint Wengui még nem fizetett vissza – és a hajó lehetne erre a fedezet.

Habár Wengui ragaszkodik ahhoz, hogy a jacht nem az ő tulajdona,

egy New York-i bíróság ezt az állítást nem tudja elfogadni, és 134 millió dolláros bírságot szabott ki az üzletemberre még az év elején, amiért a jachtot elvitte az Egyesült Államokból. Wengui azonban közölte, ezt az összeget nem tudja kifizetni, ezért idén februárban fizetésképtelenséget jelentett. Saját bevallása alapján már digitális pénze sincs, magánvagyona pedig nem több 100 ezer dollárnál.

A hitelezői az eredeti kölcsön és a kifizetetlen kamatok miatt összességében több mint 100 millió dollárt akarnak behajtani az üzletemberen.

Wengui ügyvédje a connecticuti csődbíróságon azt mondta, hogy a jacht bejegyzett tulajdonosa - egy, az üzletember lányának tulajdonában lévő szervezet - felajánlotta, hogy 37 millió dollárt átutal egy semleges harmadik félnek, amíg a Lady May vissza nem ér az Egyesült Államokba. A Lady Mayt egy teherhajón kell visszaszállítani az USA-ba, ami hónapokba és több százezer dollárba kerül, mivel nem képes segítség nélkül áthajózni az óceánon.

"Ha a hajó hasonló állapotban érkezik vissza, mint amilyenben most van, a pénzt vissza fogjuk kapni - ilyen egyszerű" - mondta William Baldiga, Wengui csődbiztos ügyvédje.

A kérdéses tulajdonú luxusjacht:

Ez a legújabb fordulat a Wengui - aki Kínában ingatlanfejlesztéssel szerzett vagyont - és az őt hitelező befektetési alap közötti jogi huzavonában. A pár hónapja személyes csődöt jelentett korábbi milliárdos azt állítja, hogy a 30 millió dolláros adósságot évekkel ezelőtt visszafizette, annak ellenére, hogy egy New York-i bírósági ítélet ennek az ellenkezőjét vélelmezi.

A Wenguit perelő alap ügyvédje azt mondta, neki az a legfontosabb, hogy a luxusjacht visszaérkezzen az Egyesült Államokba,

nem pedig az, hogy az üzletembert bebörtönözzék (miután ez a lehetőség is felmerült időközben).

Guo Wengui, a kínai ex-milliárdos szélhámos üzletember Forrás: AFP/Timothy A. Clary

"A börtön senkinek sem a legkedvezőbb opció" - mondta Peter Friedman, a Pacific Alliance Asia Opportunity Fund képviseletében.

Wengui, a Kínai Kommunista Párt hangos kritikusaként 2017-ben kért politikai menedékjogot az Egyesült Államokban, mert félt a rezsim megtorlásától.

A Lady May Egyesült Államokba való visszaszállítása hatalmas összegbe és rengeteg időbe kerülhet:

Az Egyesült Államokban száműzetésben élő Wenguit, a Himalaya Coin digitális pénz megalkotóját

szülőhazájában egyébként csalással, pénzmosással, korrupcióval és emberrablással vádolják.

Az üzletember tavaly év végén alkotta meg a világmegváltóként hirdetett digitális pénzt, aminek érdekessége, hogy csak az általa létrehozott kriptotőzsdén, a Himalaya Exchange-en lehetett vele kereskedni.