Szijjártó Péter: A bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalan az orosz gázszállítás

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. március 10. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az üvegtermékek gyártásával foglalkozó SCHOTT Hungary Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. március 10-én. A német cég újabb, 28 milliárd forintos beruházásával százhúsz új munkahely jön létre Lukácsházán. Az állam által 3,3 milliárd forinttal támogatott fejlesztés keretében a kft. előre tölthető, steril injekciós fecskendők előállításával bővíti magyarországi portfólióját. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A bolgár és a szerb energiaügyi miniszter is megerősítette, hogy zavartalanul, szerződés szerint zajlik az orosz földgáz szállítása Magyarországra a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztülvezető útvonalon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy egyeztetett a szerb energiaügyi miniszterrel, aki tudatta, hogy megérkezett országába a szerződés szerint várt mennyiség, amelynek egy része Szerbiában marad, egy része pedig továbbmegy Magyarországra.

Tájékoztatása szerint ezután beszélt Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszterrel is, aki megerősítette, hogy tiszteletben fogják tartani a tranzitra vonatkozó szerződéseiket.

Szijjártó Péter közölte:

magyar idő szerint kora délután személyesen ellenőrizte a helyzetet, akkor minden változatlanul zajlott, a napi nagyjából 10 millió köbméter gáz időarányos része megérkezett Magyarországra.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Balogh Zoltán

"Egyelőre úgy látjuk, hogy a tranzitútvonal működése zavartalan, de természetesen fokozottan figyelünk, kapcsolatban vagyunk a bolgár és a szerb, valamint az orosz kollégákkal is" - hangsúlyozta.
A miniszter emlékeztetett rá, hogy a gázszállítás jelentős része az úgynevezett déli útvonalon keresztül érkezik hazánkba, így fontos fejlemény, hogy az orosz Gazprom nemrég leállította a szállítást Lengyelország mellett Bulgária irányába is.

Mint közölte, előző nap kapcsolatba léptek a bolgár hálózatot üzemeltető Bulgartransgazzal, amely leszögezte, hogy a bejelentett lépéstől függetlenül a tranzit továbbra is zavartalanul üzemelni fog.
Ezt a Gazprom is megerősítette, arról számolva be, hogy a Szerbiának és Magyarországnak szánt gázt megindítják a vezetéken keresztül - tette hozzá.