Ingatlanos Oscart kapott egy budapesti városnegyed-fejlesztés

property market
budapart
otthonok
fejlesztés
Vágólapra másolva!
Három évtized után először díjaztak magyar városnegyed-fejlesztést a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n - derül ki a Property Market Kft. sajtóközleményéből.
Vágólapra másolva!

Elindult a városi parkfejlesztés következő üteme, melynek keretében 3 hektár zöld felülettel bővül a mindenki által elérhető BudaPart városnegyed – jelentette be a Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elismerés nagyban köszönhető a Magyarországon egyedül itt alkalmazott 15 perces város koncepciónak, ami a közlekedés hangsúlyát az autókról a gyalogos és a biciklis forgalomra helyezi át. Ezzel mintaként szolgál a nagyvárosok emberközpontú, fenntartható, élhető átalakításához.

A BudaPart projekt zöldfejlesztései elérik majd a 20 hektárt és ezzel az ötödik legnagyobb közpark jön létre Budapesten Forrás: Jozsef Molnar/Jozsef Molnar

Ez az első városrészfejlesztés a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatának három évtizedes történetében, amely díjat hozott Magyarországnak. Az ingatlanos Oscarnak számító Fibaci zsűrije kimagasló pontszámot adott a BudaPart környezeti kihívásokra adott válaszaira, az ökotudatosságra, amelynek része a még idén elinduló új fejlesztés is.

A BudaPart projekt zöldfejlesztéseinek harmadik fázisában 3 hektárral bővül a városi park területe, amely a fejlesztés végére eléri majd a 20 hektárt és ezzel az ötödik legnagyobb közpark lesz Budapesten.

Eddig összesen 13,5 hektár megújítása, illetve minőségi karbantartása valósult meg a projekt keretében, amelynek eredményeként 110 darab fát és 1000 négyzetméternyi cserjét telepítettek. A szintén a beruházó tulajdonában lévő Lágymányosi öböl további 10 hektárral növeli a teljes természetesen felületet.

A Duna menti terület Budapest történelmi, gazdasági és kulturális fejlődése révén kiemelkedő jelentőséggel bírt, és ez a város fő ökológiai és zöld folyosója Forrás: Jozsef Molnar/Jozsef Molnar

A pályázat egyik jelentős pontja volt a fő környezetvédelmi kihívás bemutatása, az, hogy a Kopaszi-gátat is magában foglaló terület növény- és állatvilágának nemcsak megőrzése, hanem bővítése is feladat volt.

Az irodai fejlesztéseknél is megjelennek a zöld szempontok, a fenntarthatóság, ökotudatosság. Ide tartoznak többek között az energiahatékony megoldások, a víztakarékos öntözés és berendezések, az elektromosautó-töltők telepítése, valamint az újrahasznosított tartalmú beépített anyagok magas aránya. A lakóépületekben az intelligens megoldások, a beépített okosotthon rendszer, a mennyezeti fűtés és hűtés, az intelligens aljzatok és a távvezérelhető termosztátok is a fenntartható szemléletet tükrözik.

Fontos volt az egészségtudatos fejlesztési irány megjelenése is, amelyre jó példa a városrész déli pereme, ahol sportolásra és kikapcsolódásra alkalmas dombos területet alakítanak ki. A terület nagysága, vízparti elhelyezkedése, a meglévő zöldfelületek, a Duna és a belváros közelsége olyan potenciálkoktélt teremt, amely önmagában is új városközponttá teheti a fejlesztést. A Duna menti terület Budapest történelmi, gazdasági és kulturális fejlődése révén kiemelkedő jelentőséggel bírt. Ez a város fő ökológiai és zöld folyosója.

A megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás során 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre Forrás: Property Market/bepresent

A BudaPart városnegyed kialakítása során a legjobb lakókörnyezet megteremtésére összpontosítottak, a „15 perc város" elvek szerint. A területen nincs földfelszíni parkoló, hurkos utcarendszerrel elkerülhető a szükségtelen bejövő forgalom, és igyekeznek megőrizni, bővíteni a zöld részeket, a sétálóterületeket minél zöldebbé tenni.

A vállalat első projektje a BudaPart 2016-ban indult, a különleges városrészként fejlesztett területből 10 hektár a Lágymányosi-öböl vízfelülete, és 20 hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is.

A megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás - 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre -, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.