Már egyedi kamatkedvezményeket is adnak a bankok

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illusztráció
Vágólapra másolva!
A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy az átlagadósok már kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
Vágólapra másolva!

A top-ajánlatok alatt a lakáshitel átlagkamat

Valami alaposan megváltozott a magyar lakáshitel piacon – vették észre a money.hu szakértői. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén júniusában egy 10 évre fix törlesztőrészletet biztosító kölcsönt a bankok 6,42 százalékos átlagos kamatszint mellett folyósítottak ügyfeleiknek. Mindez annak fényében furcsa, hogy a money.hu lakáshitelkalkulátorában az előző hónap, azaz 2022 május végén a legjobb, standard kedvezményeket figyelembe vevő ajánlat kamatszintje ennél magasabb, 6,54 százalék volt. Ha a június végi, 6,8 százalékos top ajánlattal vetjük össze a jegybank tényeken alapuló átlagadatát akkor a különbség még szembetűnőbb. A banki lakáshitel kamatemelések meglódulásakor, tavaly novemberben a folyósított hitelek akkori 4,14 százalékos átlagkamata még 60 bázisponttal múlta felül az október végi top-kamat szintet.

A folyósított hitelek átlagkamatának a meghirdetett szintek alá bukása a money.hu szakértői szerint azt jelzi, hogy a hazai bankok a csökkenő lakáshitel keresletet igyekeznek fenntartani. Mindennek fontos eszköze, hogy

a bankok a kölcsön iránt érdeklődő ügyfelek számára egyre több meghirdetett vagy egyedi kamatkedvezményt adnak a kölcsön felvételekor.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Egyre kevesebb ügyfélért egyre komolyabb harc zajlik

A bankok lépése érthető. A kamatemelkedésnek köszönhetően nem pusztán a törlesztőrészlet emelkedés elrettentő hatása a gond, hanem az is, hogy az ügyfelek egyre nagyobb része szembesül azzal, hogy a havi igazolt jövedelme a jegybanki hitelfék szabályok miatt egyszerűen nem elegendő a kívánt összeg felvételére. Vagy csökkenteni kell az igényelt összeget, vagy adóstársat kell bevonni a hitelügyletbe.

A másik megoldást a banki ajánlatok összehasonlítása és a(z egyedi) kamatkedvezmények kimaxolása jelentheti. Ezekkel akár havonta tízezer forintot is meghaladó törlesztőrészletet lehet megspórolni. A portál szakértői szerint a leginkább az ügyfélre szabott kedvezmények elérésében sokat segíthetnek a tanácsadók, akik jól ismerik a banki kamatkedvezményeket és azok esetleges buktatóit is.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Eric Audras

Reagálnak a bankok a jegybanki kamatemelésre

Mindezek ellenére a kamatok emelkedése a következő hetekben felgyorsulhat, hiszen az MNB június-júliusi kamatemeléseinek köszönhetően az irányadó kamat a május végi 6,45 százalékról mára 10,75 százalékra emelkedett. A bankok akkor is komoly mértékben kell, hogy drágítsák a kölcsöneiket, ha jól látható, hogy – saját üzleti érdekük, a hitelezés fenntartása érdekében - számottevően tompítják a jegybanki kamatemelések hatásait - vélik kommentárjukban a portál munkatársai.