Kódokat nyomtatnának az élelmiszerekbe

qr, kód, qr-kód, code
QR code scanning payment and verification. Hand using mobile smart phone scan QR code
Vágólapra másolva!
A Store Insider számolt be róla, hogy japán tudósok közvetlenül az élelmiszerekbe nyomtatott QR-kódokkal kísérleteznek. A fejlesztés célja a csomagolási hulladék mennyiségének csökkentése.
Vágólapra másolva!

Japán tudósok kifejlesztettek egy új módszert, amellyel nyomtatott élelmiszerek esetében az információs címkéket akár a termékekbe integrált, ehető QR-kódokkal is helyettesíteni lehet.

A szakemberek szerint a technika sem a táplálék kinézetét, sem pedig az ízét nem befolyásolja, és a csomagolási hulladékot jelentősen csökkenteni lehet vele.

Az alábbi képen egy sütibe nyomtatták a kódot az interiqr nevű módszerrel, amelynek ötlete az Oszakai Egyetem kutatóinak érdeme:

A koncepció életképességének igazolásához a fejlesztők már több olyan süteményt is kinyomtattak, amelyek kívülről simák és szokványos külleműek voltak, belül azonban üreges mintázatokat tartalmaztak. A speciális motívumok láthatatlanok, csak hátulról megvilágítva tárulnak fel a szemlélő előtt.

Ilyen beállításban

a kódokat bármelyik hagyományos okostelefonnal le lehet fotózni, és internetre csatlakoztatva a már a készülékeken is meg lehet jeleníteni az árucikkekre vonatkozó adatokat.

Bár a jelenlegi formájában a technológia csak viszonylag vékony, kissé áttetsző, 3D-nyomtatott élelmiszerekben lehetne hasznosítható, de a kutatók reményei szerint a fejlesztés hamarosan az élelmiszerek jóval szélesebb körére is kiterjeszthető lesz.