Mindennél hatalmasabb erő pusztíthatja el a félelmetes kísértethajót

shipwreck, hajóroncs, salvage
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A természet erőinek pusztítására bízzák a Tresta Star nevű üzemanyag-szállító bunkerhajó maradványait Réunion szigetének partjainál. A Franciaországhoz tartozó sziget vezetése ugyanis minden lehetőséget megvizsgált, és arra jutottak, hogy egyszerűen nincs ennél jobb megoldás.
Vágólapra másolva!

Nem fogják eltávolítani a zátonyra futott Tresta Star bunkerhajót Réunion szigetének partjairól. Az Indiai-óceánon található, Franciaországhoz tartozó sziget vezetése ugyanis a vizsgálatok után arra jutott, hogy

a legjobb megoldás egyszerűen a természetre bízni a hajó elpusztítását

– írja a gCaptain.

A vizsgálatok arra jutottak, hogy a roncs eltávolítása túl drága és túl veszélyes lenne, így a hatóságok elmondása szerint a legkevésbé rossz megoldást választották. A roncs a Point du Tremble nevű térségben ragadt, ahol

a Tresta Star még február elején futott zátonyra, amikor egy trópusi ciklon elől menekült.

A Tresta Star egy úgynevezett bunkerhajó, vagyis más hajók üzemanyag ellátását biztosítja.

Jérôme Filippini, Réunion szigetének prefektusa egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden lehetőséget megvizsgáltak a mauritiusi hajó elszállítása vagy bontása kapcsán. Bevonták a holland Kommer Tanis mentési tanácsadócéget is, és a szakértők arra jutottak, hogy a legjobb (pontosabban a legkevésbé rossz) megoldás az, ha egyszerűen a természetre bízzák a járművet.

Három lehetőséget vizsgáltak meg: a roncs eltávolítását tengeren, levegőben vagy szárazföldön. Az állandó erős hullámzás miatt az elsőt elvetették, de a harmadik lehetőség sem reális.

A roncshoz ugyanis utakat kellene építeni a speciális gépek számára, ez pedig két teljes évet venne igénybe.

A Kommer Tanis szerint a hajó egy része jövő februárra vagy márciusra, a közelgő ciklonszezonra, teljesen leépül a természeti hatások miatt.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.