Magyar találmány forradalmasíthatja a szennyvíztisztítást

szennyvíz koncentráció mérése
Vágólapra másolva!
Tetemes összeget, 234 millió forintos befektetést szerzett a Hiventurestől és a Kék Bolygótól a vízelemző okosműszert fejlesztő Water MiniLab, számolt be róla a Világgazdaság. A Water MiniLab által megtervezett vízelemző készülék képes emberi beavatkozás nélkül precíz és pontos vizsgálatokat végezni a víz minőségét és egyes kémiai paramétereit illetően.
Vágólapra másolva!

A műszer automatizált és adatalapú méréseinek köszönhetően környezetbarátabb és költséghatékonyabb működés érhető el a szennyvíziparban, illetve a vízipar más területein.

A becslések szerint évente legalább kétmillió forintot spórolhatnak meg a telephelyek az eszközzel, emellett 10 tonna vegyszer- és 25 tonna szén-dioxid-kibocsátás kerülhető el.

A négytagú alapítócsapat 2020-ban, egy egyetemi versenyt követően indította útjára a vállalkozást, amely ma már nemcsak a hazai, de a nemzetközi piacon is aktívan keresi új ügyfeleit.

Illusztráció Forrás: Romix Image/shutterstock.com

A projekt által képviselt zöldinnováció összhangban áll a tavalyi évben 3,488 milliárd forint nettó árbevételt regisztráló, manapság már 155 milliárd forint keretösszeget meghaladó kockázatitőkealap-kezelő Hiventures, továbbá az Áder János korábbi köztársasági elnök által alapított Kék Bolygó befektetési politikájával. A Kék Bolygó Alapítványt is kezelő Kék Bolygó Tőkealapok együttes jegyzett tőkéje 15,5 milliárd forint.

A 234 millió forintos befektetés felhasználásának két fő fókusza lesz a Water MiniLabnál: a gyártás megszervezése és az értékesítés felgyorsítása.

Az ötéves tervbe az is beletartozik, hogy Európa három legelismertebb vízanalitikai vállalatának egyikévé nőjék ki magukat.

További részletek ide kattintva olvashatók.

A cikk kiemelt képén szennyvíz koncentráció mérése egy laboratóriumban.