A dal, ami nélkül nincsen karácsony - videó

Vágólapra másolva!
A decemberi ünnepi időszaknak vannak klasszikus velejárói. A karácsonyfa, a dekoráció és az édességek mellett ma már Mariah Carey dala, az All I Want For Christmas is You is elmaradhatatlan eleme az ünnepi szezonnak. Most lerántjuk a leplet a világ első számú, ugyanakkor erősen megosztó karácsonyi slágerének történetéről.
Vágólapra másolva!

November végétől karácsonyig nehéz úgy betérni bármely üzletbe - a világ számos pontján -, hogy az ember el tudja kerülni minden idők leggyakrabban játszott karácsonyi slágerét. Mariah Carey ezzel megütötte a főnyereményt, ugyanis

az All I Want For Christmas is You minden évben hatalmas bevételt jelent az énekesnőnek.

A dal először 1994. október 28-án jelent meg, kislemezként, a Columbia Records gondozásában, majd felkerült Carey Merry Christmas című albumára is. Az 1994-ben 24 éves énekesnő épp kiélvezte a harmadik stúdióalbumának (Music Box) sikerét,

amikor akkori férje, Tommy Mottola (a Sony Music ügyvezető elnöke) előállt az ötlettel, hogy Carey-nek ki kellene adnia egy karácsonyi albumot.

Az énekesnő a beszámolók szerint először vonakodott az ötlettől, mivel úgy vélte, karácsonyi albumot általában a karrierjük leszálló ágában adnak ki az énekesek. Ám végül belement az ötletbe, és 1994 nyarán összeült egy manhattani stúdióban Walter Afanassief producer-dalszerzővel, hogy összerakják a lemezt.

Mariah Carey állítólag 15 perc alatt írta meg a legnépszerűbb karácsonyi dalt Forrás: WireImage/2010 WireImage/Theo Wargo

Állítólag mindössze 15 percnyi munka kellett ahhoz, hogy megszülessen a zene és a dalszöveg a slágerhez, amely az All I Want For Christmas is You címet kapta. A dal olyan hatalmas siker lett, hogy az 1994-es megjelenéstől napjainkig 16 millió példányt adtak el az albumból. Ezzel a kislemez a zenetörténet a 12. legnagyobb számban eladott albuma lett.

Ahogy pedig később a streaming szolgáltatások betörtek a zeneiparba, Carey slágere még nagyobb siker lett.

2019 decemberében a dal első helyre került a Billboard Hot 100 listán.

Ekkor az All I Want For Christmas is You már 25 éves volt, és a megelőző évtizedben az énekesnő egyetlen dala sem végzett az első helyen. Ráadásul 1958 óta először fordult elő, hogy egy karácsonyi dal kerüljön az élre.

Mindez pedig elképesztő vagyont jelent Mariah Carey számára.

Az All I Want For Christmas is You napjainkig legalább 80 millió dollárnyi (kb. 30,5 milliárd forint) jogdíjat hozott az énekesnőnek,

de a társszerző, Walter Afanassief is szépen keres a befolyó összegekből.

Az énekesnő hatalmas vagyonokat keres az All I Want For Christmas is You jogdíjaiból Forrás: Instagram/Mariah Carey

A számítások szerint Carey minden decemberben legalább 600 ezer dollárt (kb. 228 millió forint) keres a dallal. Ez azonban a legszerényebb becslés. Sokkal reálisabb, hogy a valódi összeg 2 és 4 millió dollár között mozog.

Ha közben kedvet kapott a dal meghallgatásához, alább lejátszhatja a hivatalos klipjét:

Üzleti szempontból talán ennél is fontosabb, hogy az All I Want For Christmas is You elképesztően értékes „eszköz". Ha ugyanis valaha eladnák a dalhoz fűződő jogdíjakat, azokért könnyedén az éves bevételek 30-40-szeresét lehetne elkérni.

Vagyis 2 millió dolláros éves jogdíj-bevétellel számolva, a dal piaci értéke 60 millió dollár lehetne.

Ez azonban még így is eltörpülne Mariah Carey 340 millió dollárosra becsült nettó összvagyona mellett.

Tekintve pedig, hogy a dal eddig legalább 80 millió dollárnyi bevételt generált, nem meglepő, hogy Carey (és Afanassief) nem siet túladni a jogokon.