Készek korábban bezárni a brit pubok

alkohol kocsma pub angol anglia tivornya
England, London, pub
Vágólapra másolva!
Nagy-Britanniában a pubok többsége kész a szokásosnál korábban bezárni, ha nincs elég vendég. A kocsmák így spórolnának a magas energiaárak mellett.
Vágólapra másolva!

Ha nincs elég vendég a brit pubokban, a vállalkozások inkább bezárnak, mint hogy feleslegesen fűtsék a létesítményeket – derül ki egy friss kutatásból. A British Beer and Pub Association nevű iparági szervezet felmérése szerint a legtöbb pub hajlandó korábban zárni.

A vállalkozások elsősorban a magas energiaáraktól és a munkaerőhiánytól szenvednek a szigetországban, aminek hatására igyekeznek ott spórolni, ahol csak lehet

– írja a BBC. A helyzet súlyát mutatja, hogy az egyik megkérdezett pub arról számolt be, hogy eddig havonta 2000 font volt az energiaszámlája, ami most 8000 fontra emelkedett – vagyis nagyjából 920 ezer forintról 3,7 millió forintra.

Korai bezárással spórolhatnak a brit pubok Forrás: Shutterstock

A kocsmák egyébként forgalmas karácsonyi időszakra számítanak, azonban a január már csendesebb lehet, vagyis akkor reálisabbnak tűnik a korábbi zárás.

A kutatás alapján a közel 4500 brit pub 86 százaléka fontolgatja a korábbi zárást. Emellett 85 százalék azt is megfontolja, hogy minden héten 1-2 napra teljesen bezár, hogy így spóroljon a téli időszakban.

Mindazonáltal egyre több brit vendéglátó-ipari vállalkozás kényszerül arra, hogy teljesen bezárjon. A BBC elemzése szerint novemberben 331 ételt felszolgáló vállalat (beleértve az éttermeket, kávézókat és a pubokat is) jelentett fizetésképtelenséget. Ez 57 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 62 százalékkal a 2019 novemberében mértnél. 2020 óta összesen 6293 vendéglátó-ipari vállalat jelentett fizetésképtelenséget a szigetországban.