Kevesebb bankkártyáról loptak pénzt tavaly, de többet

bankkártya, hitelkártya, elektronikus fizetés, vásárlás, online, e-bank, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Keyboard with button pay and credit card - payment concept I am author of image used on credit card and used data are fictitious.
Vágólapra másolva!
Több mint 15 ezer alkalommal követtek el visszaélést Magyarországon kibocsátott bankkártyával 2021 harmadik negyedévében, ami 24,3 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest - olvasható a Világgazdaság pénteki számában.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank adatait feldolgozó cikk szerint az így okozott kár megközelíti az 503 millió forintot, ami a másfélszerese a 2020 harmadik negyedévében regisztráltnak.

A sikeres visszaélések aránya továbbra is elhanyagolható a teljes forgalomhoz képest - írták a jegybankra hivatkozva.

Képünk illusztráció Forrás: shutterstock

A visszaélések közül az internetes vásárlásokhoz, a postai és telefonos megrendelésekhez kapcsolódó csalások a leggyakoribbak.

"Figyelemre méltó azonban, hogy a netes tranzakcióhoz kapcsolódó csalások száma 30,6, az értéke 18,6 százalékkal visszaesett éves összevetésben, ami jelentős részben az erős ügyfél-hitelesítés kötelezővé tételének lehet köszönhető" - írták. A cikk rámutat: az adathalászattal és az azonosítók lopásával elkövetett visszaélések száma 78,8 százalékkal 867-re nőtt éves összevetésben, miközben az okozott kár több mint tízszeresére, 120 millió forint fölé ugrott.