A börtönről általában az embernek nem a luxus jut eszébe, hiszen vastag falai és rácsai nem a fényűző élet benyomását keltik. Azonban néhány országban prémium szintű megfelelője is van a büntetés-végrehajtási intézménynek, ahol nem a silány koszt, a gumibotos őrök, illetve a verekedések határozzák meg a mindennapi életet. A galériánkban bemutatott luxusbörtönök cellái akár saját konyhával, internettel, illetve televízióval ellátott minilakosztályok is lehetnek.

A büntetés egyik legrégibb formája a szabadságvesztés. Azonban ahány ország, annyi féle elképzelés van arról, hogyan is kellene kinéznie és működnie egy modern börtönnek. Egyes államok úgy vélik, hogy ennek az intézménynek nem a szenvedésről és a kínokról kell szólnia, hanem a segítségnyújtásról, a kényelemről és a lehetőségekről. Más helyeken viszont épp az ellenkezőjét vallják: aki bekerül egy ilyen helyre, az a minimum, hogy a szabadságának elvesztése mellett más - arányos - módon is bűnhödjön tettéért.

Anélkül, hogy ezen börtönök működésének sajátosságait itt részleteznénk, összegyűjtöttük a legfényűzőbb börtönöket, amelyekben a fogvatartottaknak az életkörülményei gyakran jobbak, mint a világ legszegényebb országainak polgáraié. A képes lista összeállításában olyan weboldalak segítettek, mint a The Richest, a PunchyInfo, illetve a 5factum.

A képre kattintva megtekintheti azokat a börtönöket, amelyek inkább egy nyári vakációközpontnak felelnek meg!

A képre kattintva megnyílik a galéria!Forrás: Getty Images/2011 Marco Di Lauro/Marco Di Lauro