Több száz millió forintos károkat okozhatott a vasárnapi szélvihar

szél, erős szél, viharos, brutális szélvihar, másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt a meteorológiai szolgálat, narancs riasztás, időjárás, 2022.01.30.
Budapest, 2022. január 30. Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30. Ezen a napon több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Vasárnap sokfelé okozott károkat az erős szél. Az Időkép adatai alapján 127 km/órás széllökést mértek a János-hegyen, ezzel megdőlt a budapesti szélrekord. Az orkán erejű szél – már most látszik – jelentős mennyiségű kárt okozott. A Generali Biztosítóhoz eddig több száz bejelentés érkezett, becsléseik szerint pedig 1000 db fölött várható a szélvihar okozta károk száma, értékük pedig elérheti a 2-300 millió forintot - olvasható a Generali Biztosító közleményében.
Vágólapra másolva!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint a szélvihar miatt 1.654 esethez riasztották a tűzoltókat vasárnap.

A legtöbb dolguk Pest megyében és Budapesten volt.

Ugyanezt támasztják alá a Generali adatai is: kárbejelentésekre Közép-Magyarország területéről, Pest megyéből és Budapestről számítanak, a károk típusát tekintve pedig a tetősérüléseket, fa-kidőléseket, beázásokat jelentenek be az ügyfelek.

Tűzoltók dolgoznak a főváros XVIII. kerületében a Nemes utcában, ahol a viharos erejű szél megbontotta az orvosi rendelő tetőszerkezetét 2022. január 30. Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Hogyan előzhetjük meg a károkat?

A legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról.

Ha erős szél várható, az első dolgunk az legyen, hogy bezárjuk az ablakokat, és védett helyre visszük a szabadban lévő vagyontárgyainkat,

autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá. Ha vihar is várható, érdemes áramtalanítanunk elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de tartsuk szem előtt, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül. Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni - hívja fel a figyelmet közleményében a társaság.

Akár már a kárfelmérés napján a pénzünkhöz juthatunk

Ha mégis megtörtént a baj és kárunk keletkezett, videós kárrendezéssel egy okostelefon segítségével pár perc alatt rendezhető a kár. Vagyonkároknál 5-7 perc, míg gépjárműkároknál 10-15 perc alatt megtörténik a kárfelmérés, és amennyiben a videóhívás alapján a kár rendezhető, a kárösszeg utalása is megtörténik. Az azonnal indított kifizetés tehát már néhány percen belül a bejelentő számláján lehet - írják közleményükben.