Milliárdnyi állat esik áldozatul évente az élelmiszer-pazarlásnak

szarvasmarha állattenyésztés Ausztrália
TO GO WITH Australia-weather-drought-farming,FEATURE by Glenda KWEK In this photo taken on February 10, 2015, livestock agents (L) sell cattle to farmers (R) at the weekly livestock sale near the town of Carcoar in central-west New South Wales. The region is in the grip of its worst drought in a century, with disillusioned farmers battling to stay afloat as three wet seasons have passed with hardly a drop of rain. AFP PHOTO / Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása egyre kritikusabb tényező a világ éghajlat-politikai céljainak elérésében is, mivel a világ népessége 2050-re várhatóan meghaladja a 9 milliárd főt, ami az élelmiszertermelés előre jelzett 50 százalékos növelését teszi szükségessé a 2010-es szinthez képest.
Vágólapra másolva!

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 2010-es adatai szerint az amerikaiak a hús, a baromfi és a hal 26 százalékát dobják ki kiskereskedelmi és fogyasztói szinten. Abban az évben az Egyesült Államokban körülbelül egymilliárd csirke, több mint 100 millió egyéb szárazföldi állat (főleg pulyka, sertés és szarvasmarha), körülbelül 25 milliárd hal és 15 milliárd kagyló (főleg garnéla) került felnevelésre vagy befogásra, majd végezte értelmetlenül egy szemétlerakóban. Bár az adatok több mint egy évtizedesek, a helyzet valószínűleg most még ennél is rosszabb, tekintve, hogy az Egyesült Államok hústermelése 10,3 százalékkal nőtt 2011-ről 2018-ra, miközben az élelmiszer-pazarlás csak 1 százalékkal csökkent.

Illusztráció Forrás: AFP/Peter Parks

Az EPA jelentése szerint az élelmiszer-pazarlás az Egyesült Államok üvegházhatású gáz-kibocsátásának 2 százalékát teszi ki, ami körülbelül a fele a légi közlekedésének. Mivel az állati eredetű termékek előállítása általában sokkal több földet, vizet és energiát igényel és több üvegházhatású gázt bocsát ki mint a növényi eredetű élelmiszereké, így a jelentés arra is rámutatott, hogy a hús, a tejtermékek és a tojáshulladék csökkentése hatalmas környezeti előnyökkel járna. Nem beszélve arról, hogy

az állati termékek pazarlásának csökkentése azt is megakadályozná, hogy több százmillió állatot felneveljenek és megöljenek csak azért, hogy kidobjuk.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése

Az Egyesült Államokban húsért tenyésztett 9 milliárd csirke öt százaléka – körülbelül 450 millió csirke – pusztul el a farmon vagy a vágóhídra történő szállítás közben. A szakértők szerint, amennyiben a húsipari vállalatok csökkenteni tudnák a mortalitási arányukat – azon haszonállatok százalékos arányát, amelyek elpusztulnak, mielőtt levágnák őket –, akkor kevesebb lenne a tenyésztéshez szükséges állatok száma is.

Évről évre állatok milliói pusztulnak el a hibás tenyésztési és szállítási módok következtében Forrás: Getty Images/2017 Anadolu Agency

Bár az élelmiszer-pazarlás termelési szinten történő visszafogása lenne a legfontosabb lépés, a pazarlás fogyasztói szinten történő csökkentése is jelentős előnyökkel járna, hiszen ez teszi ki az összes élelmiszer-hulladék körülbelül felét.

Ezért az egyes háztartások és éttermek is sokat tehetnek a veszteségek csökkentése érdekében.