Megtartották Afrika első kiberbiztonsággal foglalkozó csúcstalálkozóját

Togo, Afrika, számítógép
Togo, Lomé, Computer in an African school (Photo by Pascal Deloche/Godong / Photononstop / Photononstop via AFP)
Vágólapra másolva!
Afrikában exponenciálisan növekszik az internetfelhasználók száma, ugyanakkor a kiberbiztonság terén meglehetősen le van maradva a kontinens, ami komoly aggodalomra ad okot. Ez volt a fő téma a napokban lezajlott első afrikai kiberbiztonsági csúcstalálkozón, de emellett hatékony megoldási javaslatok is születtek a Togói Köztársaság fővárosában, Loméban megrendezett nemzetközi konferencián.
Vágólapra másolva!

Afrika drámai digitális átalakuláson megy keresztül. Az államok az elmúlt évtizedben számos nagy horderejű reformot hajtottak végre, például a kormányzati szolgáltatások digitalizálását, a biometrikus azonosítást, vagy épp a mobilfizetési-szolgáltatások bevezetését. Ezek az elmozdulások azonban, -amelett, hogy számtalan lehetőséget kínálnak- új kihívásokat is hoztak magukkal a kiberbiztonság terén.

Az ENSZ afrikai gazdasági bizottsága (UNECA) szerint a számítógépes bűnözés az egyik legfõbb kockázati tényezõ, amely veszélyeztetheti Afrika gazdaságát,

tekintettel arra, hogy a régióban is egyre inkább elterjed az e-kereskedelem. A kiberbiztonság így mind nagyobb jelentőségűvé válik a vállalatok, a kormányok és magánszemélyek számára is.

Illusztráció Forrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Pascal Deloche/Godong

– mondta el Faure Gnassingbe togói elnök.

A Togo fővárosában, Loméban tartott csúcstalálkozón számos kormányfő, valamint szakértők és cégek képviselői is részt vettek az egész afrikai kontinensről.

Gbota Gwaliba, a togói kiberbűnözéssel foglalkozó nemzeti ügynökség igazgatója a konferencián elmondta, hogy a kiberbűnözők ártalmatlanítása költségekkel jár, de ugyanakkor lehetőségeket is kínál, az afrikai kiberbiztonsági piac ugyanis folyamatosan növekszik. A becslések szerint a 2017-es 1,45 milliárd dollárról (493 milliárd forint) 2020-ra több mint 2,54 milliárd dollárra (863 milliárd forint) nőtt.

– mondta el Cina Lawson, Togó digitális gazdasági minisztere.

A Togói csúcs kiváló alkalom volt egy magas szintű párbeszédre az együttműködés és a koordináció jegyében, hogy minél hatékonyabban megválaszolhassák azokat a sürgető kihívásokat, amelyekkel a kiberbiztonság területén valamennyi afrikai szereplő szembesül. A rendezvényen több szakpolitikai ajánlást is közzé tettek.