Stratégiai tulajdonnal bővült a már 20 ezer milliárd forintnyi állami vagyon

hitel, hitelvállalás, hitel vállalás, hitel ügyintézés, hitel felvétel, ügyintézés, illusztráció
Businessman or lawyer accountant working financial investment on office, using calculator analysis finance document report real estate and home loan insurance.
Vágólapra másolva!
Sikeres tranzakció után a magyar állam 45 százalékos tulajdont szerzett az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban. Február 21-én írta alá Varga Mihály pénzügyminiszter az erről szóló szerződést Vienna Insurance Group képviselőivel, mára pedig a folyamat a végéhez ért - írják a magyar kormány oldalán.
Vágólapra másolva!

A kormány célja világos: a közvagyont nem csökkenteni, hanem gyarapítani kell, a stratégiai vagyonelemeket vissza kell szerezni állami tulajdonba. Magyarország számára ez a befektetés kivételesen előnyös, ugyanis

a két biztosító részesedése együttesen közel 20 százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

2002 és 2010 között a baloldali kormányok nagyjából 190 társaság állami tulajdonhányadát értékesítették 750 milliárd forint értékben. A kormány 2010-ben véget vetett az állami vagyon kiárusításának, és a korábbi pazarló rendszert átgondolt vagyonpolitika váltotta fel.

Az állami vagyon értéke azóta 11.650 milliárd forintról 20 ezer milliárd forintra növekedett,

amely 67 százalékos növekedést jelent.