Csekkbefizetés mobiltelefonnal: iCsekk

Ez egy biztonságos és kényelmes megoldás, hiszen a mobileszközről bankkártyával fizethetők a QR-kóddal ellátott papír alapú csekkek.

A Magyar Posta az iCsekk alkalmazáson keresztül indított csekkbefizetéseketa következő munkanapon elszámolja a szolgáltatók felé (azonban a 22 óra után beérkező fizetési megbízások a következő napon minősülnek átvettnek).

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 22 óra előtt befejezett csekkbefizetéseit a posta a következő munkanapon teljesíti, de a befizetett összegnek a szolgáltató (vagyis a befizetés kedvezményezettjének) rendszerében történő könyvelése és a befizetés időpontja között szolgáltatónként eltérő átfutási idő lehet.

Abban az esetben, ha valaki az alkalmazáson keresztül fizeti be Díjnetes számláját, az átutalás két banki munkanapon belül megtörténik a szolgáltató részére (de ebben az esetben is igaz, hogy a befizetett összeg szolgáltató rendszerében történő könyvelése és a befizetés időpontja között szolgáltatónként eltérő átfutási idő lehet).

Használatát az alábbi videó mutatja be:

A videó teljes szövegű átirata erről a linkről tölthető le.

Használatához a következő lépéseket kell megtenni:

  1. Töltse le és telepítse az alkalmazást Android, IOS vagy Huawei HMS típusú készülékére
  2. A regisztrációs oldalon adja meg e-mail-címét
  3. Erősítse meg regisztrációját az e-mail-címére megküldött link segítségével

A fizetés menete pedig a következő:

  1. Olvassa be a QR-kódot
  2. Ellenőrizze a fizetendő csekk adatait
  3. Fizessen bankkártyája segítségével

A csekkbefizetés a kártyabirtokos ügyfél bankszámlájának terhére történik. Ez a tranzakció bankkártyás vásárlásnak minősül, amelyért a Magyar Posta Zrt. külön díjat nem számít fel. (De itt is igaz, hogy a befizető bankja által a bankkártyás vásárlásért felszámított díjak, illetve egyéb költségek a befizetőt terhelik.)

A szolgáltatás keretében minden postai QR-kóddal ellátott sárga és fehér csekk befizethető a kód leolvasásával, maximum 290 000 forint összeghatárig. 

Az iCsekk alkalmazás új funkciókkal is bővült, így a várakozó és kifizetett számlák képernyőkön bármikor egyszerűen letölthetők a számlák adatai, és megtekinthető a Díjnetből átirányított számlák teljes képe is. Az iCsekkel egy alkalmazáson belül ki lehet fizetni a papír alapú csekkeket, a dijnet.hu-ról átirányított elektronikus számlákat, vagy indítható mobilegyenleg-feltöltés.