Kiderült, mit tiltottak meg Tom Cruise-nak a Top Gun: Maverick forgatása alatt

maverick, top gun, Tom Cruise
US actor Tom Cruise poses upon arrival for the UK premiere of the film "Top Gun: Maverick" in London, on May 19, 2022. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Paramount Pictures a Top Gun: Maverick című film forgatása során óránként mintegy 11.374 dollárért (azaz körülbelül 4 millió forintért) bérelte az amerikai haditengerészettől azt az F/A-18 Super Hornet vadászgépet, amit Tom Cruise és színésztársai valójában nem is vezethettek - számol be a FoxNews.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Top Gun: Maverick lett Tom Cruise négy évtizedes karrierjének legnyereségesebb nyitó hétvégéjét produkáló filmje, továbbá az egyetlen, aminek első hétvégi bevétele átlépte a 100 millió dolláros álomhatárt. A film annak a bő három évtizeddel ezelőtt készült filmnek a folytatása, ami a mára legendává vált színész karrierjét megalapozta.

Tom Cruise - aki a film produceri feladatait is elvállalta - ragaszkodott ahhoz, hogy a szerepek könnyebb eljátszása és a hitelesség érdekében

színésztársai tanuljanak meg vadászgépet vezetni.

Cruise már az első rész forgatása alatt vezetett vadászrepülőt.

Egy ismert amerikai műsorvezetőt is elvitt egy életre szóló repülésre Tom Cruise:

A Pentagon szigorú szabályzata tiltja, hogy civilek kézifegyvereken kívül bármi más, a védelmi minisztérium tulajdonát képező eszközt használjon, vezessen. Így amikor a vadászgépek bevetésre mentek, a színészek csupán a hivatásos pilóták mögé szállhattak fel. Ezt is csak azt követően engedélyezték, hogy elvégezték az előírt kiképzést arról, hogyan kell vészhelyzet esetén katapultálni a repülőgépekből és miként élhetik túl a nyílt vizen a mentésre várva.

Tom Cruise és az F/A-18 Super Hornet a Top Gun: Maverick egyik bemutatóján Forrás: AFP/Justin Tallis

A Pentagon szóvivője elmondta, hogy a forgatások során engedélyezték a repülőgépek, repülőgép-hordozó anyahajók és katonai bázisok használatát. Megjegyezte azonban, hogy filmben ábrázolt, szabályokat áthágó "pilótákhoz" képest a valódi pilótákat nagyon szigorú előírások kötik, fegyelmezettek, hosszú órákat töltenek a tanteremben és intenzív kiképző repüléseken vesznek részt. Hangsúlyozta továbbá, hogy egy filmnek "nem kell szerelmeslevélnek lennie a hadsereghez" ahhoz, hogy a Pentagon együttműködjön, de "meg kell őriznie a hadsereg integritását".

A szóvivő hozzáfűzte még, hogy amennyiben egy film forgatása során az amerikai kormánytól kérnek segítséget (helyszínt, eszközöket), akkor

a forgatókönyvet a Pentagonnal előzetesen egyeztetni kell,

és ha a szervezet változtatásokat kér, azokat végre kell hajtani. Ennél a filmnél azonban nem kértek ilyesmit, csak ahhoz ragaszkodtak, hogy a F/A-18 Super Hornetet civilek nem vezethetik. Ettől függetlenül egyéb bravúros mutatványt a Top Gun folytatásában is bemutathatott a színész.

A Paramount Pictures elárulta, Cruise saját repülési kiképzési programot hozott létre, hogy a film fiatal színészeit felkészítse a repülőgépes manőverekre, és hogy mi vár rájuk a levegőben.