TIM: 12 százalékkal csökkent az álláskeresők száma egy év alatt

álláskeresés
HAYWARD, CA - APRIL 24: A job seeker (R) shakes hands with a recruiter for the Fremont Unified School District during a job fair at the Alameda County Office of Education on April 24, 2013 in Hayward, California. Over 100 job seekers attended the annual education job fair hosted by the Alameda County Office of Education where 200 jobs were available ranging from teachers to IT professionals. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Továbbra is nagyon alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon, 2010 óta mintegy harmadára csökkent a munka nélkül lévők száma a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint – mondta Kutnyánszky Zsolt. Az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár hozzátette, a júliusi 231 ezres adat azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta ez a második legalacsonyabb szám, ami mindössze pár száz fővel haladja meg az előző havi rekordértéket - írja a Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye.
Vágólapra másolva!

A kormány továbbra is elkötelezett a munkanélküliség csökkentésében, a munkaalapú társadalom megvédésében. A foglalkoztatáspolitika sikerességét jól mutatja, hogy folyamatosan csökken az álláskeresők száma, a pandémia okozta munkaerő-piaci nehézségeket jól kezelte a kormányzat. Több százezer munkahelyet sikerült megvédeni, és több tízezret létrehozni, ami a jól irányzott válságkezelő programoknak köszönhető.

2020 júniusa óta így mintegy 145 ezer fővel sikerült csökkenteni az álláskeresők számát, a foglalkoztatás pedig azóta folyamatosan nő, a március-májusban mért 74,2 százalékos ráta minden eddigi tavaszi adatnál magasabb.

Illusztráció Forrás: AFP/Justin Sullivan

Kutnyánszky Zsolt, a Technológiai és Ipari Minisztérium iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta. „A munkaerőpiac tehát továbbra is stabil, hónapok óta 4,7 millióan dolgoznak hazánkban, a munkanélküliségi ráta pedig közelíti a 3 százalékot.

Az ukrajnai háború és az energiaválság miatt gyorsan változó, bizonytalan gazdasági helyzet a munkaerőpiacra is hatással lehet" - fogalmazott az államtitkár a minisztérium közleményében.