Sokak streaming-fiókját úgy használhatják illetéktelenül, hogy a tulajdonos nem tud róla

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Napjainkban a hackerek előszeretettel törnek fel előfizetéssel rendelkező felhasználófiókokat. Ennek apropóján felmerülhet a kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet kideríteni azt, hogy valaki esetleg illetéktelenül használja Netflix-szolgáltatásunkat, illetve mi a teendő abban az esetben, ha eltulajdonították az előfizetéssel rendelkező streaming fiókot? Cikkünkben eláruljuk, hogy mire érdemes odafigyelni, illetve hogyan lehet eljárni az adathalászokkal szemben.
Vágólapra másolva!

A 21. században kiemelt fontosságú téma a kiberbiztonság. A hackerek előszeretettel törik fel az emberek különböző felhasználófiókjait, hogy bevételhez jussanak. Azonban nem csak az adathalászok használhatják illetéktelenül például a nevünkön lévő streaming-szolgáltatásokat. Sokan nem figyelnek arra, hogy kikkel osztják meg a jelszavukat, így akár több tucat ismerős vagy idegen is használhatja ugyanazt a bejelentkezési adatot. Éppen ezért, érdemes gyakran ellenőrizni, hogy vajon használják-e olyan személyek is az előfizetést, akik nem kértek engedélyt rá.

Mi utalhat arra, hogy illetéktelenül használják az Netflix fiókot?

A streaming szolgáltatáson belül az előfizető legfeljebb 5 profilt hozhat létre. Ennek segítségével mindenki nyomon tudja követni, hogy éppen melyik sorozatot vagy filmet nézi, és hol tart benne. Azonban előfordulhat, hogy megjelenik egy olyan profil, amit nem az előfizető hozott létre.

Ebben az esetben érdemes megkérdezni azokat, akik hozzáféréssel rendelkeznek, hogy tudnak-e valamit az esettről. Amennyiben a válasz nemleges, az előfizetőnek mielőbb javasolt megváltoztatnia a jelszavát, hogy az illetéktelen személyek ne férjenek hozzá a szolgáltatáshoz.

Hogyan lehet eltüntetni a nem kívánt profilt?

A „Profilok kezelése" gombra kattintva lehetőség van kijelölni a különböző profilokat. A törléshez az előfizetőnek rá kell kattintania a megszüntetni kívánt fiókra, majd alul középen ki kell választania a „Profil törlése" lehetőséget.
A képen a Netflix logója látható Forrás: Getty Images via AFP/Mario Tama

A legtöbb adathalász azonban tisztában van azzal, hogy mit nem szabad csinálnia annak érdekében, hogy elkerülje a lebukást.

Így a csalók a már létrehozott profilok egyikét használják, hogy ingyen sorozatokat és filmeket nézhessenek. Ebben az esetben a szolgáltatás felhasználói úgy szúrhatják ki az illetéktelen behatolót, hogy figyelemmel kísérik a „Nézd tovább" és a „Nézd meg újra" lehetőségeket a platformon. Amennyiben olyan film vagy sorozat jelenik meg a listák egyikén, ami nem ismerős egyik felhasználónak sem, akkor nagy valószínűséggel valaki más is használja a profilt. Tehát, javasolt a jelszóváltoztatás.

Egy másik mód arra, hogy az előfizető ellenőrizni tudja, hogy használják-e a szolgáltatását a megkérdezése nélkül, ha figyelemmel követi, hogy mikor és milyen eszközön volt utoljára streaming tevékenység. Ezt úgy tudja megtenni, ha a profilon belül a jobb felső sarokban a kis ikonra nyom, majd kiválasztja a „Fiók" menüpontot. Utána középen alul rákattint a „Legutóbbi streaming tevékenység az eszközön" lehetőségre. Ennek az opciónak a segítségével folyamatosan nyomon lehet követni, hogy mikor és milyen eszközön használták az előfizetést. Amennyiben ismeretlen eszközről jelentkeznek be (és/vagy furcsa időpontban) javasolt utánajárni annak, hogy ki tette.

Hogyan lehet megvédeni a felhasználói fiókot?

Amennyiben az előfizető azt gyanítja, hogy valaki ingyen használja az Netflix szolgáltatását, akkor javasolt a jelszó megváltoztatása, illetve az összes eszköz kijelentkeztetése. Az elsőként említett eljáráshoz az "Előfizetés és számlázás" (fentebb említett "Fiók" lehetőség alatt található) jobb oldalán kattintson a „Jelszó módosítása" menüpontra, majd adja meg az új jelszavát. A második megoldáshoz pedig a beállításoknál (szintén a "Fiók" lehetőség alatt található) a "Kijelentkezés minden eszközről" lehetőségre kell kattintani,

aminek segítségével mindenkinek újra be kell jelentkeznie,

immár az új belépési adatokkal.