Félezer ember került fogolytáborba Észak-Koreában egy köhögő fotós miatt

Észak Korea, Észak Korea 90. évforduló, katonaság, katonai felvonulás, hadsereg, katonaság, hadászat, ünneplés, ünnep, Kim Jong Un, Kim Dzsong Un
This picture taken on May 1, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on May 2, 2022, shows North Korean leader Kim Jong Un greeting students and working youths during the military parade to mark the 90th founding anniversary of the Korean People's Revolutionary Army (KPRA) in Pyongyang. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE --- /
Vágólapra másolva!
A világtól elzárkózó latorállam, Észak-Korea sokáig tagadta, hogy a koronavírus jelen lenne az országban, majd a közelmúltban váratlanul a hivatalos kommunikáció elismerte, hogy súlyos megbetegedések sújtják a lakosságot - minden bizonnyal a Covid-19 okozta fertőzések miatt, mert koronavírusról még ekkor sem szívesen beszéltek az állami tisztviselők. Legalább ugyanilyen váratlan volt, hogy augusztus elején a legfelső vezető, Kim Dzsongun közölte, hogy legyőzték az országban kitört járványt. Ám a DailyNK révén most napvilágra került bennfentes információk szerint a győzelmet kegyetlen intézkedés követte. 
Vágólapra másolva!

Évekig tagadta, aztán idén május elején Kim Dzsongun váratlanul elismerte: nem pusztán jelen van, hanem tombol a koronavírus-járvány az országban. Annak kitöréséért Dél-Koreát okolta, és bosszúval fenyegetőzött. A halálos áldozatokról szóló adatokat az állami vezetés és a pártapparátus a külföldi szakértől véleménye szerint valószínűleg meghamisította, elképesztő módon csak a tényleges áldozatok számának töredékét közölve.

Észak-Korea egyébként a haláleseteket sokszor „kimerültséggel", és „gyógyszertúladagolással" magyarázta,

ahelyett, hogy elismerte volna: elvesztette a kontrollt a járvány terjedése felett.

Önellátó védekezés

Az Origo mindennek kapcsán nemrég bemutatta azt is, hogy az ország hivatalos ideológiáját, azaz a teljes önellátás elvét követve folyamatosan kitartott amellett, hogy az országnak külső segítség nélkül kell kezelnie a helyzetet - annak ellenére is, hogy az ottani egészségügyi rendszer az egyik legfejletlenebb a világon.

Ennek tükrében meghökkentőnek hatott Kim Dzsongun lépése, aki minden előjel nélkül augusztus 10-én már azt jelentette be, hogy a koronavírus járvány elhagyta az országot. A vezető ezen a napon egyúttal a májusban bevezetett szigorú járványellenes intézkedések feloldását is elrendelte, hangsúlyozva, hogy a járvány ellen felállított "acélkemény" határokat egészen a globális egészségügyi válság végéig fenntartják.

Ri Csung Gil, a kommunista állam járványügyi bizottságának elnöke a Covid-19-cel kapcsolatban így nyilatkozott:

Az állítás erősen megkérdőjelezhető, tekintve, hogy a járvány súlyosságát maga az előszámú vezető is elismerte, és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is erős kétségét fejezte ki a számok hitelessége kapcsán.

Phenjan szerint házi készítésű gyógyszerekkel, karanténnal, valamint "az észak-koreai stílusú szocialista rendszer" előnyeire támaszkodva győzték le a járványt.

A Phenjan városi egészségügyi és karanténállomás munkatársai a Covid-19 koronavírus fertőzéseket vizsgálják Forrás: AFP/Str

Megtöltött fogolytáborok

Kim Dzsongun azonban sajátosan értékelte az állami apparátus teljesítményét a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Kiderült, hogy még május elején

politikai fogolytáborokba küldtek több száz járványügyi és biztonsági tisztviselőt,

őket téve felelőssé a járvány nem megfelelő kezeléséért és terjedéséért.

Egy phenjani forrás a Daily NK-nak azt nyilatkozta, hogy május elején zárták politikai fogolytáborba azt a 450 embert, akik "kapcsolatban álltak az észak-koreai vezető személyes biztonságával".

- állította a névtelen belső informátor..

A forrás szerint a tisztviselőket titokban tartóztatta le az Állambiztonsági Minisztérium, míg a katonai biztonsági hivatal, a Központi Ügyészség és a Központi Bíróság a védelmi minisztériummal együtt "nyomozott" és ítélkezett az ügyekben.

A letartóztatások előzményeként a következő eseményt nevezték meg a "nyomozás" elindításának okaként: május 1-jén Kim Dzsongun közös fotót készített azokkal a phenjani egyetemi hallgatókkal és fiatal munkásokkal, akik részt vettek az észak-koreai hadsereg megalakulásának 90. évfordulója alkalmából rendezett április 25-i katonai parádén.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető diákokat és fiatal munkásokat üdvözöl a Koreai Népi Forradalmi Hadsereg megalakulásának 90. évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén Forrás: AFP/Str

Egy egyetemi hallgató, aki részt vett ezen a fotózáson, rövidesen megfertőződött a koronavírussal.

A hatóságok ezt olyan súlyos incidensnek tekintették, amelyet nem lehetett figyelmen kívül hagyni, mert az ország legfőbb vezetőjének személyes biztonságával kapcsolatos kérdésről volt szó.

- nyilatkozta egy másik forrás.

Már a pletykáért is büntetés jár

Bennfentes információk szerint sokakat az Állambiztonsági Minisztérium által működtetett táborokba küldtek. Ezekbe a táborokba kerülnek a legsúlyosabb politikai bűnözők, és ha valaki egyszer ilyen helyre kerül, általában soha nem szabadulhat.

Ezzel párhuzamosan vidékieket is letartóztattak, ha kiderült, hogy pletykáltak a fotózással kapcsolatos incidensről környezetükben.

A letartóztatott emberek többek között ilyen megjegyzéseket tettek: "Emlékfotót készítettek Kimmel, amikor a fotós köhögött"; "Lázas volt, de azt hitte, hogy csak megfázott, és nem mondta le részvételét a fotózáson." Azonban, ha a pletykálkodó pilóta, összekötő tiszt, nemzeti hős volt, vagy szoros kapcsolatban állt Kim Dzsongun-nal, akkor mentesült a büntetést alól.

Az állambiztonsági minisztérium figyelmeztette az embereket, hogy töröljék ki az emlékezetükből a táborokba hurcoltakat, mintha soha nem is léteztek volna.