Egy gyorséttermi szendvics salátája lehet a felelős több súlyos vastagbélgyulladásért

kövér elhízott túlsúlyos nő hamburger
Vágólapra másolva!
A Wendy's gyorsétteremlánc közleménye szerint római saláta nélkül árulják ezentúl a szendvicseiket a Michigan-i, Ohio-i és Pennsylvania-i étkezdéikben, miután ezek elfogyasztását követően vastagbélgyulladásos megbetegedést jelentettek - írja a The Guardian. 
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -Megelőzési Központja (CDC) még vizsgálja, hogy valóban a Wendy's szendvicsekben található római saláta a forrása-e a több mint 30 embert megbetegítő E. coli-fertőzésnek (ami vastagbélgyulladáshoz vezetett), valamint azt is, hogy adtak-e el más üzleteknek is az élelmiszerből.

A CDC-hez eljutott információk szerint egy személy Indiana államban is megbetegedett,

miután evett a gyorsétterem szendvicséből, így itt ezentúl egy figyelmeztetést is csatolnak a Wendy's érintett ételeihez. Egyelőre azonban semmi bizonyíték arra, hogy a római saláta összefüggésbe hozható a szóban forgó E. coli járvánnyal. A CDC éppen ezért nem tanácsolta a Wendy's salátás szendvicseinek visszavonását. A gyorsétterem azonnal jelezte szoros együttműködését a CDC-vel, és azt is, hogy döntését végre fogják hajtani.

Képünk illusztráció Forrás: ANP via AFP/Roos Koole

"Bár a CDC még nem erősítette meg, hogy egy konkrét élelmiszer lenne a járvány forrása, elővigyázatosságból kicseréltük a szendvicssalátát az adott régió néhány éttermében" - áll a gyorsétterem-óriás közleményében.

A vizsgálatok szerint múlt csütörtökig már 37-en fertőződtek meg, a többségük férfi volt.

A legjellemzőbb tünetek a gyomorgörcs, véres hasmenés és hányás. A fertőzöttek közül tíz ember került kórházba, közülük három michigani lakosnál a veseelégtelenség hemolitikus urémiás szindrómának nevezett formája alakult ki - közölte a CDC.

"A járványban megbetegedettek valódi száma valószínűleg magasabb, mint a bejelentett szám, és a járvány minden valószínűség szerint nem korlátozódik az ismert megbetegedésekkel érintett államokra" - közölték.