Eladósodik Németország, véget ért a többletes korszak

48th G7 Summit at Schloss Elmau. DatabaseREST Elmau G-7 scheduled meeting of the Group of Seven Treffen Gipfel PL sumwith Horizontal G7
Olaf Scholz német kancellár
Vágólapra másolva!
Hosszú időn keresztül „nullás", vagy többletes volt a német költségvetés, ám ez korszak véget ért: idén és jövőre is rekordmagas hitelfelvételre készül a német kormány.
Vágólapra másolva!

A német központi költségvetés hét éve nullás, vagyis elkerülte Berlin a deficitet. Sőt, két olyan esztendő is volt, 2018-ban és 2019-ben, mikor is több mint tízmilliárd eurós pluszt hozott össze a büdzsé.

Olaf Scholz német kancellár Forrás: AFP/dpa/ SvenSimon/Frank Hoermann

A többlet főként annak volt tulajdonítható, hogy a tervezetthez képest több adóbevétel folyt be, számos állami beruházást leállítottak, s nem fogadták meg az Európai Központi Bank sürgetését, hogy élénkítsék a saját, és ezen keresztül az eurózóna gazdaságát. Továbbá alacsonyabbak voltak a kamatok, vagyis olcsóbb volt az államadósság finanszírozása. Utóbbi el is kezdett csökkenni, szemben azokkal a nagy uniós tagállamokkal – Franciaország, Olaszország és Spanyolország -, ahol régóta mínuszos a költségvetés, az államadósság pedig gyarapszik.

A korábbi, Angela Merkel vezette kormánynak az volt a terve, hogy a kedvező pénzügyi folyamatokat a következő években is fenntartják.

Ehhez képest az Olaf Scholz szövetségi kancellár által vezetett kabinet másra készül. Olyannyira, hogy két év leforgása alatt rekordmagas hitelfelvételről hozott döntést a német kormány. Első körben 240 milliárd euró összegben venne fel kölcsönt a kormány, jövőre pedig újabb 81,5 milliárd euró hitelt terveztek be a büdzsébe. Ehhez azonban fel kell függesztenie az adósságplafonról szóló törvényt.