Rekordköltségen termelnek a németek

Németország, fizetés, koronavírus
Money on desk
Vágólapra másolva!
Az energiaárak emelkedése miatt extrém mértékben nőnek a termelői árak Németországban: 1949 óta nem tapasztaltak ilyet. A feketeleves azonban még hátravan: a recesszió az év utolsó hónapjaiban üthet be, és 2023 eleje is zsugorodással indul.
Vágólapra másolva!

Éves alapon 45,8 százalékos áremelkedést mértek Németországban augusztusban, a havi áremelkedés mértéke pedig 7,9 százalék. Az éves adat meghaladja a 36,8 százalékos várakozást is. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentése szerint ez volt a legmagasabb éves és havi emelkedés a felmérés 1949-es kezdete óta. Júliusban a változás mértéke 37,2 százalék volt. A statisztikai hivatal elemzése alapján a növekedés fő oka továbbra is az energia árának alakulása: egy év leforgása alatt 139 százalékos volt a drágulás, a havi áremelkedés mértéke 20,4 százalék.

A nyersvas, az acél és a vasötvözetek 20,9 százalékkal drágultak, az előző évhez képest különösen magas volt a műtrágyák és a nitrogénvegyületek áremelkedése, 108,8 százalék – derül ki a Destatis jelentéséből, miszerint a fűrészüzemi melléktermékekből származó pellet és brikett ára egy év alatt megduplázódott. Az élelmiszer pedig 22,3 százalékkal volt drágább, mint tavaly. A tartós fogyasztási cikkek ára 10,9 százalékkal emelkedett.

Ami a fogyasztói árakat illeti, a Bundesbank 10 százalék körüli inflációra számít a legfrissebb jelentése alapján. Egyébként a gyorsan növekvő energia- és élelmiszerárak miatt Németországban mintegy nyolc százalékra gyorsult a pénzromlás üteme a németeknél. Azonban a fekete leves még hátra van: a recesszió, vagyis a gazdaság zsugorodását az esztendő utolsó negyedévében várják az elemzők, akik szerint a visszaesés még 2023 elején is Németországban „marad".