A Pormotions.hu számolt be róla, hogy világszerte 2 milliárd ember már most is minden nap eszik rovarokat. A rovarok fogyasztása, bár újdonság lehet sok magyar számára, de tény, hogy Ázsiában, Afrikában, Dél- és Közép-Amerikában a hétköznapi menü részei.

A rovarok a kedvenc ételeinkben

Egy becslés szerint mindannyian több mint fél kiló (453 g) rovart eszünk meg évente. A rovardarabok általában megtalálhatók csokoládéban, fahéjban, datolyában, kávébabban, burgonya chipsben, mogyoróvajban, brokkoliban, paradicsomkonzervben, fügekrémben, konzerv gyümölcslevekben stb. Emellett sok rovardarabot rejtenek a friss növényi alapú zöldségek és gyümölcsök.

Gazdag fehérjeforrás

Sokak számára talán meglepő lehet, hogy a rovarok tele vannak fehérjével. A tücskök akár 69 százalék fehérjét tartalmaznak, míg a szöcske egyetlen adagja 14-28 grammot. Ráadásul ezek teljes értékű fehérjeforrások, amelyek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak.

Ezen túlmenően sok más alapvető vitamint és ásványi anyagot is megtalálható a rovarokban, mint például a kálium, a vas, a B12-vitamin.

Rovarliszt - illusztrációForrás: WWW.THAILANDUNIQUE.COM

A rovarok tenyésztésének egyik előnye, hogy könnyű nagy léptékben kivitelezni, és mindez az ökoszisztémák tönkretétele nélkül is megtehető. A rovartenyésztés körülbelül százszor kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a húsmarha vagy a sertés. Ez csökkentheti a globális felmelegedést, miközben rengeteg földet és vizet is megtakaríthat.

Tücsökből készült ételForrás:pixabay.com

A rovarok tenyésztése erdősítést eredményezhet

A legtöbb ehető rovart természetes élőhelyekről gyűjtik be. Ez pedig azt jelenti, hogy szoros kapcsolat van az ehető rovarok és a fenntartható erdőgazdálkodás között.