Tonnaszám dobják ki az ételt Romániában

élelmiszer-pazarlás
Több millió tonna kerül a kukába
Vágólapra másolva!
Fejenként mintegy 130 kilogramm élelmiszert dob ki a román lakosság évente, jogszabály is született a pazarlás visszaszorítására, ám nem kötelező érvényű.
Vágólapra másolva!

Az étteremüzemeltetők munkáltatói szövetsége és az egyik bankkártya-kibocsátó cég által rendelt közvélemény-kutatás frissen közzétett adatai szerint a vendéglők fele az elkészített ételek 1–5 százalékát, az éttermek 20 százaléka pedig az étel 5–15 százalékát kidobja. Tízből három étterem-üzemeltetőnél csak a konyhában történik pazarlás, míg 70 százalék esetében az étteremben vagy mindkét helyen.

Illusztráció Forrás: Foodnavigator.com

A hamarosan lejáró szavatosságú élelmiszerek felét kidobják a romániai vendéglátóipari egységek, 20 százalékát pedig újra felhasználják más ételek elkészítéséhez; a fennmaradó 30 százalékot a személyzetnek vagy állatmenhelyeknek adományozzák, visszaszolgáltatják a beszállítónak, vagy még a szavatossági idő lejárta előtt felhasználják. Arra a kérdésre, hogy mi segítené őket az élelmiszer-pazarlás csökkentése terén, a legtöbb étteremtulajdonos (63 százalék) a fölösleges élelmiszerek értékesítésének lehetőségét (többek között speciális alkalmazásokon keresztül), továbbá eladományozását (43 százalék) jelölte meg, mások a gyakorlat kiküszöbölésére vonatkozó tanácsokat és ajánlásokat tartalmazó útmutatót, sőt törvénybe foglalt megoldásokat szorgalmaznak.

Azt, hogy évente mennyi pénzt veszít ezen a lakosság, elolvasható a Világgazdaság teljes cikkében.