A tőkebevonás hosszú távon javítaná a vállalatok kilátásait

Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója már a válság utáni időszakra igyekezett tanácsot adni a vállalatoknak az idei Budapest Economic Fórumon.
Vágólapra másolva!
Jobbágy Dénes, a Széchenyi Alapok elnök-vezérigazgatója már a válság utáni időszakra igyekezett tanácsot adni a vállalatoknak az idei Budapest Economic Fórumon - írja a Széchenyi Alapok a Facebook oldalán.
Vágólapra másolva!

A COVID után elszálló energiaárak, infláció, kamatköltségek, devizaárfolyam, munkaerőhiány, geopolitikai bizonytalanság – a korábbi üzleti modellekben még a legrosszabb forgatókönyv sem tartalmazott ilyen szélsőségeket. Jobbágy szerint:

most csak azok fognak megbirkózni a kihívásokkal, akik rugalmasan tudják alakítani startégiájukat.

Hozzátette: a vállalat értékeléseknél megfigyelhető, hogy míg a vállalati szektor hozzászokott az értéknövekedéshez, addig a mostani időszakban csökkenés jellemző. A befektetők kockázatvállalási kedve, és ezzel együtt a befektetői verseny is jelentősen visszaesett. A magas tőkeáttétel, azaz a hitelek túlságosan magas aránya nem válságálló.

Csökkentése a túlélés záloga, azonban ehhez tőkebevonásra van szükség, ami az így megerősödött tulajdonosi háttérrel csökkenti a kockázatokat, javítja az alkupozíciót a bankokkal, piaci partnerekkel szemben, és stabilizálja a munkaerőmegtartó képességet.

Hangsúlyozta: a kellő tőkeellátottság egyben lehetőség is, ami új ajtókat nyit ki kedvezőbb hitelfelvételekhez, régiós terjeszkedéshez, felvásárlásokhoz, valamint hatékonyság- és kapacitásnövelő beruházásokhoz.

– adott a jelenlegi helyzetre cselekvési irányt a tőkebefektető.