Meglepő adatokat tárt fel a fogamzásgátlók elérhetőségéről a női egészséggel foglalkozó vállalat

terhesség, baba, várandósság
Vágólapra másolva!
A tavaly létrejött vállalat már számos ambiciózus kezdeményezést útjára indított a kifejezetten nőket érintő betegségek és egészségügyi problémák vonatkozásában.
Vágólapra másolva!

Az Organon egészségipari vállalat az MSD (az USA-ban és Kanadában Merck) gyógyszeripari vállalatcsoportból való kiválás révén jött létre 2021 júniusában. Magyarországon kívül számos európai országban jelen van.

Fő terápiás területei a reprodukciós egészség, a fogamzásgátlás, a mellrák, valamint a bőrgyógyászat, a szív-érrendszeri és olyan légzőszervi betegségek, mint például az asztma vagy az allergiás nátha.

A cég már több mint 140 piacon van jelen világszerte, és 9.000 alkalmazottat foglalkoztat. Habár a vállalat székhelye az Egyesült Államok, 6,5 milliárd dolláros éves bevételének túlnyomó többsége az USA-n kívüli piacokon realizálódik.

Az Organon által szervezett Global Day of Action keretében a fogamzásgátlási lehetőségekkel kapcsolatos tájékozottságot próbálják javítani Forrás: Organon

Szeptember 26-án volt a fogamzásgátlás világnapja, amelynek kapcsán Okan Isikci, a vállalat közép-kelet- és dél-európai régiójának ügyvezető igazgatója az Origónak a téma fontosságát hangsúlyozta.

Fő célja, hogy a fiatalok megalapozott, és tudatos döntést tudjanak hozni a fogamzásgátlással kapcsolatban, és lehetőségük legyen szakemberhez fordulni kérdéseikkel. Az 'Act with Her' kampányunk keretében pedig a nem tervezett terhességek globális egészségügyi problémáira hívjuk fel a figyelmet. Regionális szinten útjára indítottuk a 'Wall of Sharing' programot, ahol a nőknek lehetőségük van arra, hogy sok más fontos téma mellett az egészségükkel kapcsolatos problémáiknak és igényeiknek is hangot adhassanak" – mondta a régiós vezető.

Okan Isikci, az Organon közép-kelet- és dél-európai régiójának ügyvezető igazgatója Forrás: Organon

A nők egészségügyi helyzetével kapcsolatban – mind regionális, mind hazai szemszögből nézve - Isikci elmondta, hogy a legsúlyosabb következményekkel járó betegség a mellrák, azonban még nagyon kevés mérhető adat áll rendelkezésre a kifejezetten nőket érintő betegségek kapcsán.

A fogamzásgátlás regionális helyzetéről fontos körképet kapunk az Európai Fogamzásgátlási Atlaszban. Az adatok szerint Magyarországon van javítanivaló a fogamzásgátló eszközökhöz való hozzáférésben, a családtervezési tanácsadás elérhetőségében, és az online tájékoztatással kapcsolatos feladatok terén. Hazánkban a fogamzásgátló eszközök társadalombiztosítási támogatásban nem részesülnek, és szinte mindegyik orvosi rendelvényhez kötött. A fogamzásgátlásról szóló, központilag támogatott információs honlapok tartalma nem minden esetben nyújt kielégítő válaszokat az esetlegesen felmerülő kérdésekre. Mindazonáltal az ország megfelelő pontszámot kapott a készítmények elérhetőségével kapcsolatos logisztikai tájékoztatás, valamint a megfelelő információs források gyors és egyszerű online megtalálhatósága terén.

Az országban a női fogamzásgátlók prevalenciája 49 százalék, az 1.000 (15-19 éves) serdülőre jutó serdülőkori születési arányszám pedig 23 fő.

A legjobban akkor tudjuk megérteni és megoldani a nők problémáit Isikci szerint, ha figyelünk rájuk és meghallgatjuk őket.

Illusztráció Forrás: Pixabay

A vállalat magyarországi működéséről a régiós ügyvezető igazgató elmondta, hogy jogelődjük révén már régóta jelen vannak hazánkban, a párbeszéd az egészségügyi szakemberekkel, és a betegekkel már több évre visszanyúlóan folyamatosan zajlik, és sok, általuk kifejlesztett gyógyszer is elérhető a magyar piacon. Az Organon ezenkívül a tudás és a tapasztalatok megosztására is nagy hangsúlyt fektet.

A szakember a vele készült interjúban azt is körbejárta, hogy

vajon a férfiak vagy a nők lelkiismeretesebbek-e a saját egészségük megőrzése terén,

és arra is kitért, hogy vajon a férfiak vagy a nők költenek többet a megelőzésre. A szakértő szerint ezekben a nők járnak az élen, amiben az is közrejátszik, hogy rendszeresebben járnak egészségügyi kontrollra, mint férfitársaik (gondoljunk itt például a családtervezésre, mellrák-, méhnyakrákszűrésre).

A vállalat elindulásával kezdetét vette a 'Her Promise Access' kampánya is, aminek célja, hogy a 69 legfejletlenebb országban helyi szinten is elérhetők legyenek a fogamzásgátlási lehetőségek és módszerek.

A cég ennek keretében az érintett országokban segíti a megfelelő tájékoztatást a családtervezéssel kapcsolatban,

és igyekszik minél szélesebb hozzáférést biztosítani a fogamzásgátlókhoz. Az Organon célul tűzte ki továbbá, hogy 2030-ra legalább százmillió nő számára legyen hozzáférhető a megfizethető fogamzásgátlás az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

„A világon közel 4 milliárd nő él.

Egy olyan fenntartható vállalkozást hozunk létre, amely kritikus társadalmi szükségletek kielégítésének szolgálatába áll. Tudjuk, hogy a nőknek több választási lehetőségre van szükségük, amikor a saját egészségükről van szó. Kifejezetten az ő igényeik kielégítésére határoztuk meg küldetésünket, hogy minden nő számára jobb és egészségesebb mindennapokat teremtsünk." – mondta a régióvezető.