Komoly recesszióval nézhet szembe az Egyesült Királyság

brit, angol, anglia, szupermarker, árak, bolt
A customer pays for his fruit and vegetables with a ten pound sterling note, at a trader's market stall in London on May 12, 2022. - Britain's economy shrank in March on fallout from soaring inflation, increasing the prospect of the country falling into recession. Official first-quarter data on Thursday showed that following solid output in January, the UK economy posted zero growth the following month and contracted by 0.1 percent in March. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szerint lassulás jöhet a világban, az Egyesült Királyság pedig a fejlett gazdaságok közül a legnagyobb mértékű, Németországénál is nagyobb visszaeséssel néz szembe.
Vágólapra másolva!

Az OECD 2023-ra globálisan „jelentős növekedési lassulást" jelez előre, a globális növekedés mértéke az idei 3,1 százalékhoz képest mindössze 2,2 százalék lehet, amely szám a feltörekvő gazdaságoknak köszönhető. Az OECD előrejelzése szerint tehát a világgazdaság elkerülheti ugyan a recessziót, de az energiaválság jelentős lassulást okoz, amely Európát sújtja leginkább.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet jelentésében kitér arra, hogy a lassulás meglehetősen egyenlőtlenül érinti a gazdaságokat, Európában az orosz-ukrán háború, illetve mint ismert, az erre válaszul hozott energetikai szankciók hatására emelkednek az árak.

Mindez „egyszerre sújtja az üzleti tevékenységet és hajtja az energiaárak emelkedését".

Az OECD várakozása szerint az euróövezet gazdasága az idei 3,3 százalékos növekedésről jövőre fél százalékra lassul, 2024-re már másfél százalékos bővülést várnak.

Vásárlás egy londoni termelői piacon - komoly gazdasági visszaesés jöhet az Egyesült Királyságban Forrás: AFP/Justin Tallis

A kontinensen belüli egyenlőtlenségről elmondható, hogy Németország viszonylag enyhe, 0,3 százalékos recesszióval nézhet szembe, az Egyesült Királyság viszont ennél is nagyobbal. A G7 országok közül (ide tartozik még az Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Olaszország és Japán) csak az előbbi kettőben várható gazdasági visszaesés. Az Egyesült Királyságban 0,4 százalékos recessziót vár az OECD, és 2024-re is csak minimális, 0,2 százalékos növekedést jelez előre.

Ezzel szemben a napokban az Egyesült Királyság Költségvetési Felelősségi Hivatala (OBR) azt jósolta, hogy az Egyesült Királyság GDP-je jövőre 1,4 százalékkal esik vissza, 2024-re pedig már 1,3 százalékos növekedést vártak. A zsugorodás hátterében az emelkedő kamatlábak és infláció, valamint a gyenge bizalom állnak. A gyenge teljesítményért az OECD részben az energiaárgarancia-rendszert, „a háztartások és vállalkozások energiaszámláit támogató rendszert" okolja.

A magas energiaárak hatásának enyhítésére irányuló célzott intézkedések csökkentenék az egyesült Királyság költségvetési kiadásait, valamint kívánatos lenne még az energiatakarékosságra irányuló ösztönzők megtartása, bővítése.

A magyar rezsicsökkentéssel ellentétben a brit kormány kivezeti az energiaszámlák támogatására irányuló intézkedéseit.

Az Egyesült Királyság inflációja, amely negyvenegy(!) éves csúcsot, 11,1 százalékot ért el októberben, a britek és az OECD várakozása szerint is év végén tetőzhet, jövő év elején kilenc százalék körül alakulhat, 2023 végére lassulhat négy és fél százalékra. Csak 2024 végére csökkenthet három százalék alá.

Az OECD arra számít, hogy a kamatlábak háromról négy és fél százalékra nőnek, a munkanélküliségi ráta pedig eléri az öt százalékot 2024 végére az Egyesült Királyságban.