Így lett milliárdos műkörömépítő az egykori építészmérnök

Jákob Zoltán, Crystal Nails
Vágólapra másolva!
Napjaink egyik legsikeresebb magyar üzletembere a műkörömkirálynak is nevezett Jákob Zoltán, aki a semmiből építette fel cégbirodalmát, és ma már az ország 37. leggazdagabb emberének számít. Míg első munkahelyén még az egyetemi ösztöndíjánál is kevesebbet, 50 ezer forintot keresett, addig napjainkban becsült vagyona 43 milliárd forint. Többek között arról beszélgettünk vele, hogyan került egy korábban matematika-versenyeken is győzedelmeskedő építészmérnök a szépségiparba, és építette fel az ország legnagyobb műkörmös vállalkozását, amelynek termékei ma már a világ számos országában is ismertek.
Vágólapra másolva!

Origo: Egy sikeres, jómódú üzletemberrel kapcsolatban gyakran felvetődik a kérdés, hogy milyen háttérrel indult, és mennyire járult hozzá a családi indíttatás a későbbi sikerekhez?

Jákob Zoltán: Egy aprócska sváb faluban nőttem fel Bács-Kiskun megyében. A helyiek közül mindenki nagyon szorgalmas gazdálkodó volt, de a szüleim még közülük is kitűntek a szorgalmukkal és a kitartásukkal. Ezt a két, tőlük eltanult tulajdonságot próbáltam és próbálom kamatoztatni az üzleti életben is.

Jákob Zoltán, a Crystal Nails alapítója a szüleitől eltanult pozitív tulajdonságokat próbálja kamatoztatni az üzleti életben is Forrás: Crystal Nails

Gyerekkoromban rendőr, majd később tanár szerettem volna lenni, de miután az általános, majd a középiskolában is több matematika-versenyt megnyertem, így egyenes út vezetett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki karára, ahol a kitűnő tanulmányi eredményeimnek köszönhetően köztársasági ösztöndíjas lettem.

A diploma megszerzése után az eredeti szakmájában, az építőiparban kezdett el dolgozni, ám egyszer csak jött egy nagyon éles váltás, és a műkörömépítéssel jegyezte el magát. Honnan jött az ötlet?

2003-ban csöppentem bele a szépségiparba, amikor egy ismerősömnek segítettem. Úgy gondoltam, ha legalább annyi jövedelmem származik a köröm-üzletből, mint az építőiparból, akkor már megérte. Sikerült találnom és betöltenem egy akkora piaci rést az újításommal, hogy az jócskán felülmúlta a várakozásaimat.

Véletlenül csöppent bele a szépségiparba, de sikerült egy hatalmas piaci rést találnia Forrás: Crystal Nails

Amerikai nyersanyagokból és szakértő európai oktatók tesztjei alapján kezdtük meg Crystal Nails márkanévvel a műköröm-alapanyagok gyártását és forgalmazását Magyarországon.

Nem véletlen, hogy az angol nyelvű szlogenünk a következő: „The nail innovator". S persze az is fontos mind a mai napig, hogy érezzem, amit egy körmös érez. Ezért is végeztem el még a kezdetek kezdetén mérnökember létemre az OKJ-s körömépítő tanfolyamot, ahol kezdetben egy kicsit csodabogárnak tartottak, de aztán gyorsan elfogadtak a társaim.

Egy cég felépítése persze egyáltalán nem könnyű feladat. Hogyan jutottak át az időközben felmerülő nehézségeken?

Folyamatosan nagy lökést adott, hogy nívós nemzetközi versenyeken vehettünk részt, az ebben az ágazatban szervezett olimpiákon és világbajnokságokon. Összesen már több mint kétszáz első helyezést értünk el, emellett rengeteg ezüst- és bronzérmet hoztunk haza. Nagyon fontosak ezek a visszajelzések, mert ha például az ottani rendkívül szigorú tesztek alapján az anyagminőséget jónak találják, akkor az valóban jó.

Már több mint kétszáz első helyezést ért el cégével nívós nemzetközi versenyeken Forrás: Crystal Nails

További fontos mérföldkövet jelentettek a szépségipari kiállításokon való részvételek, amelyeken a standunk rengeteg érdeklődőt vonzott. Ez persze a konkurenciának is hamar szemet szúrt: egy alkalommal a többi kiállító összefogott ellenünk, és valamilyen mondvacsinált indokkal egyszerűen kitiltattak minket a kiállításról – én ezt persze a siker biztos jeleként értékeltem. Ráadásul a hátrányból igyekeztem előnyt kovácsolni, és olyan kiállítást szerveztem, ahol csak a saját márkáink vettek részt. A Körmösnapot a mai napig rendszeresen megrendezzük, míg más, konkurens kiállítások sorra megszűntek időközben.

Az ön által alapított Elite Cosmetix Magyarországon a legnagyobb szépségipari forgalmazó cég. Jó ideje azonban már nem csak belföldön, hanem külföldön is ismertek a termékeik. Hogyan kezdődött az exportpiacok meghódítása?

A 2010-es évektől a külpiacokon is megjelentünk. Kezdetben külföldön élő magyarok vitték ki a termékeinket, ma már viszont körülbelül harminc országban vagyunk jelen.

Az USA-ban saját elosztóbázist működtetünk, legnagyobb felvevőpiacunk pedig Olaszország, amelyre nem az a jellemző, hogy divatipari termékeket máshonnan importálnának. A Crystal Nailsen kívül több más brandet is felépítettem időközben, amelyeket az üzleti életben megszokottól talán egy kicsit eltérően, versenyeztetek is egymással.

Büszke a megjelenésében, elrendezésében és színvilágában is formabontó lakóépület-együttesre, amelyet építőipari cége valósított meg Forrás: Crystal Nails

Emellett visszatért eredeti szakmájához, az építőiparhoz is. Több hazai projekt az ön keze munkáját dicséri. Milyen beruházásokat bonyolítottak le az elmúlt években?

A magyar ingatlanpiac világában 2013-tól fejlesztőként is jelen vagyok cégemmel, a Jákob Ingatlan Kft.-vel. 2014-ben először egy 65 lakásos társasház-beruházást hajtottunk végre, majd 2016-ban Elite Park Újbuda néven egy több mint 700 lakásos újbudai beruházásba kezdtünk. Büszke vagyok arra, hogy ez a megjelenésében, elrendezésében és színvilágában is formabontó lakóépület-együttes elnyerte az "Év Tervezett Lakó Projektje 2016" díjat.

Időközben pedig több cégből felépített egy sikeresen működő holdingot, a Jakobs Holding Zrt.-t, aminek köszönhetően ma már az ország leggazdagabb emberei közé tartozik. Hogyan született meg az a bizonyos "első milliárd"?

Azzal hívott fel egy újságíró körülbelül hét-nyolc évvel ezelőtt, hogy gratulál, mert bekerültem a legvagyonosabb magyarok közé 3,3 milliárd forinttal. Azóta folyamatosan lépegettem előre a leggazdagabbak rangsorában, és jelenleg a 37. helyen állok 43 milliárd forinttal. Az az egyszerű vidéki srác tehát, akinek az első havi fizetése frissdiplomásként még a korábbi 60 ezer forintos köztársasági ösztöndíjnál is alacsonyabb, mindössze 50 ezer forint volt, azt hiszem, mára elég messzire jutott.