Ezekkel a csalástípusokkal próbálkoznak a leggyakrabban az ünnepi szezonban

hekker, telefon, bűnügy, bűnözés, online, feltörés, kód, kódtörés, programozás, program, kém, hekker támadás, támadás
An anonymous hacker without a face uses a mobile phone to hack the system. Stealing personal data and money from Bank accounts. The concept of cyber crime and hacking electronic devices
Vágólapra másolva!
A karácsony időszaka különösen kedvelt a rosszindulatúak, az emberek jóhiszeműségével, óvatlanságával visszaélők körében. Számos csalástípus kifejezetten az ünnepi készülődés napjaihoz köthető. Mutatjuk a legveszélyesebb csalási módszereket, és az is, hogy mire figyeljen, hogy ne váljon áldozattá!
Vágólapra másolva!

A csalások száma megdöbbentő adatot tár elénk. A Rendőrség honlapján hozzáférhető nyilvános adatok szerint

2018 második féléve óta már összesen 59.012 csalásra derült fény,

ebből a Központi Statisztikai Hivatalhoz beérkezett információk szerint 12.755 esetet derítettek fel tavaly. Persze ennél akár jóval több is lehet a felderítetlen átverések száma, hiszen a fenti adatok csak a regisztrált bűncselekményeket mutatják.

A csalás többek között azért alattomos bűncselekmény, mert ezek elkövetői az emberek naivitását, bizalmát, információs hiányosságait, a hírekben megjelenő történeteket, és a technológiai hiányosságokat, réseket használják ki az áldozataik megkárosítására. A csalások elkerülésének legjobb módja, ha tisztában vagyunk a csalók által az emberek becsapására használt módszerekkel.

Mutatjuk a legveszélyesebb csalási módszereket!

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A "segítséget kérő barát" átverés

A másik nevén "rászoruló barát" átverés már több mint egy évtizede kering, és sajnos az utóbbi időben egyre gyakrabban alkalmazzák.

Ez a fajta csalás olyan üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül működik, mint például a WhatsApp, vagy más üzenetküldő alkalmazás, illetve az SMS.

Az áldozat ilyen esetben üzenetet kap egy családtagtól vagy barátjától (ezért is nevezik néha "szia anya, szia apa" átverésnek). Az üzenet azt sugallja, hogy a barát vagy rokon elvesztette a táskáját és a telefonját, és most éppen egy kölcsöntelefonról ír / beszél. Ezen keresztül azt sugallja, hogy hatalmas bajban van, nagyon nagy szüksége lenne egy adott összegre, amit banki átutalás formájában kér. A hívó fél számát gyakran nem lehet azonosítani, de előfordulhat, hogy a legális számokat "hamisítják" a bűnözők. Olyan is előfordul, hogy eltérített e-mail vagy közösségi médiafiókon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozattal. Ez a fajta átverés azért olyan népszerű a csalók körében, mert a banki átutalásokat az esetek többségében nem tudja visszahívni a küldő fél.

Segítséget kérő átverés Forrás: Shutterstock

Az unokázós csalás

Ez a fajta bűncselekmény tavaly év elején terjedt el Magyarországon, és a nevéből adódóan a célpontjai az idősebb asszonyok, nagymamák. Az időskorúak megtévesztésére szerveződött bűnözői körök bandatagjai ebben az esetben a bűncselekmények elkövetésére ugyanazt a módszert használják.

A kiszemeltet telefonon hívják fel, és a rokonuknak adják ki magukat.

A rendőrség tapasztalatai szerint a telefonáló legtöbbször azt állítja, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége. Az álrokon, hogy elkerülje a közvetlen találkozásokat, meggyőzi a sértetteket, hogy ő nem tud elmenni a pénzért, hanem egy ismerősét küldi el érte. De a lebukás kockázatának minimálisra csökkentése érdekében inkább arra kérik az idős asszonyt, hogy maga is pénzküldő hálózaton keresztül utalja át a kért összeget egy megadott bankszámlaszámra. Olyan eset is előfordul, hogy a bankkártya adatok bediktálását kérik, amivel különböző online tranzakciókat hajtanak végre, jelentős kárt okozva a sértettnek.

A rendőrség Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével készített erről a csalási módszerről egy tájékoztató rövidfilmet:

A PayPal "barátok és családtagok" trükkje

A mai modern világban már a legális internetes fizetési módokkal, felületeken is át tudják verni a tájékozatlanokat a csalók.

A PayPal-os fizetés azért népszerű, mert nem jár egyéb extra költségekkel.

Ezek a fizetési módok azonban nagyon hasonlóan működnek, mint a banki átutalások, és éppen ezért szinte lehetetlen visszaszerezni a már utazó összeget. Mivel a PayPal "barátok és családtagok" funkciójával csak olyan embereknek fizethetünk, akiket ismerünk, ezért a PayPal vevő-eladói védelmi rendszere nem terjed ki ránk. A csalók ezt kihasználva arra kérhetik áldozatukat, hogy ezt a funkciót használják áru vagy szolgáltatás vásárlásakor. Miután a fizetés megtörtént, és mégsem érkezik meg a rendelt termék, már nem lehet reklamálni.

Az is előfordulhat, hogy valaki emailt kap arról, hogy állítólag sikertelen volt a PayPal fizetése, és emiatt újra meg kell adnia a fizetési adatait.

Ez persze csalók műve, mégis könnyen bedőlhetünk neki, hiszen akár véletlenül is rákattinthatunk a megadott linkre, amellyel már át is adtuk a banki adatainkat.

A PayPal-os csalás (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A LinkedIn fejvadász-átverés

A csalók megjelentek az egyik legnépszerűbb szakmai közösségi, illetve álláshirdetési portálon, a LinkedIn-re is. Sokan esnek így áldozatul olyan átveréseknek, amelynek során emailt kapnak egy hitelesnek tűnő LinkedIn címről, vagy nagy munkaerő.közvetítő cégtől. Ezek az e-mailek azt sugallják, hogy a kapcsolatfelvételre törekvő illető látta a profilját, és lenne egy állásajánlata. Ezután a potenciális áldozatot arra kérik, hogy töltsön ki egy bizonyos űrlapot, ami valójában egy, az adatok kezelésére kidolgozott csalási módszer. A megadott adatokat ugyanis fel lehet használni a bankkártya és hitelkártya számlák feltörésére.

Hamis postai és kézbesítési szövegek

A csalók is jól tudják, hogy karácsony előtt megnő a kézbesítendő küldemények, csomagok száma. Ahogy azzal is tisztában vannak, hogy egyes kézbesítő cégeknél akár jelentős szállítási késések is előfordulhatnak. A kézbesítési átverésnek egyszerű a forgatókönyve: az illető először kap egy emailt, vagy sms-t, hogy a megrendelését nem tudják kiszállítani. A kézbesítés újbóli próbálkozása érdekében arra kérik, hogy kattintson egy linkre, amely valójában egy hamis weboldalra vezet, ahol megadják a szállítási díjat. Ez általában nagyon csekély összeg, így nem is kelt gyanút, és az illető a fizetéssel máris megadta banki adatait.

A cikkünk a következő oldalon folytatódik, kérjük lapozzon!