Tombol az infláció a briteknél

Comcab taxi London,,Uk,-,September,16,,2016:,London,Is,The,Capital london,queuing,shop,city life,cab,city,drinks,facade,industry,bu
LONDON, UK - September 16, 2016: London is the capital and largest city of England and United Kingdom. London is the most visited city in the world and has a wealth of historic sites and landmarks.
Vágólapra másolva!
Decemberben 10,5 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése az Egyesült Királyságban, ahol az átlagbérek változatlanul lassabban nőnek a fogyasztói áraknál
Vágólapra másolva!

A lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak (CPI) 2022 utolsó hónapjában 10,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – ismertette jelentésében a brit statisztikai hivatal (ONS). Novemberben 10,7, októberben 11,1 százalék volt a tizenkét havi brit infláció, vagyis minimálisan ugyan csökkent a pénzromlás üteme, de ez a mindannapokban még aligha érezhető.

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint decemberben átlagosan 0,4 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak Nagy-Britanniában, mint novemberben. Októberben 2, novemberben szintén 0,4 százalék volt a havi összevetésű infláció.

Nagyon megugrott a brit infláció Forrás: shutterstock

Egyébként az októberben mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött, azaz

cirka három évtizede nem látott infláció tombol a szigetországban.

Ugyanakkor az indikatív modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb 41 évvel korábban, 1981 októberében volt a tavaly októberinél magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel.

Ide tartozik, hogy az átlagbérek változatlanul lassabban nőnek a fogyasztói áraknál az Egyesült Királyságban, ahol gyakorlatilag folyamatos a sztrájkhullám. Utóbbi munkanapok, vagyis a termelés kiesését is jelenti.