Nagyon drága a gáz Németországban, sokkal kevesebbet fűtenek az emberek

Morning mood in Frankfurt (Oder) Environmental Issues Seasons River Or Poland East Brandenburg East Germany Border river nature weather Horizontal WINTER SUNRISE BORDER LANDSCAPE
Micsoda színek! Reggel Frankfurtban.
Vágólapra másolva!
Több mint 13 százalékot zuhant a németek éves gázfelhasználása: kicsit az enyhe időjárás miatt, de főleg az orosz források „kiváltása" következményeként.
Vágólapra másolva!

Az éves német földgázfelhasználás 13,6 százalékot esett 2022-ben, így 866,2 TWh-t (közel 78 milliárd köbméter) tett ki az iparági lobbicsoport, a Zukunft Gas közzétett adatai alapján – számol be róla a vg.hu.

A visszaesés jelentős része nem teljesen önkéntes alapon született, hanem válaszul az orosz gázszállítások leállítására, ugyanakkor a szokatlanul enyhe tél is segítette azt. A gázfelhasználás csökkenése ellenére a földgáz adta az áramtermelés 13,3 százalékát és a háztartások fűtésének nagyjából felét a szervezet statisztikái szerint. Ez utóbbi azonban hosszabb távon mérséklődhet, legalábbis erre utal az árammal működő hőpumpák eladásainak meredek emelkedése tavaly.

A földgáz azonban még mindig az elsődleges energiafelhasználás 23,8 százalékát adta tavaly az országban, aminél csak a 35,2 százalékos részesedésű kőolaj játszott nagyobb szerepet.

Tim Kehler, a Zukunft Gas ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a válság a gázfelhasználás újragondolását teszi szükségessé, így új lökést kaptak a dekarbonizációs és az energiaátmenettel kapcsolatos célok.

Frankfurt látképe idén januárban: a tél ellenére is visszaesett a német gázfogyasztás Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Patrick Pleul

Az ország gazdasági minisztere, a zöld párti Robert Habeck világossá tette, hogy az új gázinfrastruktúrának készen kell állnia a hidrogénre is. Németország többszintű gázstratégiája részben az alternatív beszerzési forrásokon alapul, míg az erőművek és a piacszabályozás kapcsán az idei év első felében közölhetik a terveket – írja a Reuters.

Az ország több úszó LNG-terminált helyezett üzembe tavaly, és Habeck mintegy 15 gigawattnyi földgázzal működő erőművi kapacitás létrehozását tervezi a széntüzelésű és atomerőművek leváltása érdekében.

Kehler elmondta, hogy az időszakosan termelő megújuló kapacitások mellett a földgáz kulcsszerepet játszik, ám a befektetőknek további ösztönzőkre van szükségük.

Az LNG-ellátás biztosítása érdekében a beszállítók 10 évnél hosszabb távú szerződéseket igényelnek Gregor Pett, az Uniper elemzője szerint. Kehler közölte, hogy tavaly az Egyesült Államok volt Németország legnagyobb LNG-szállítója, valamint arról is beszélt, hogy három számjegyű megawatt hidrogén előállítására alkalmas elektrolízis kapacitás születhet az idén, hogy elérhető legyen a 2030-ra kitűzött 10 ezer megawattos kapacitás.