Tengeri alga, tubarózsa, agarfa: ezek a legdrágább illóolajok

Minden, amit az illóolajokról tudni érdemes
Vágólapra másolva!
Az illóolajok széles választéka megtalálható a piacon, az árak tekintetében azonban hatalmasak az eltérések. A világ leginkább exkluzív esszenciáit ritka virágokból illetve fákból nyerik, és kivételes illatatuk, vagy épp a gyógyászati előnyeik miatt szó szerint aranyárban mérik őket. 
Vágólapra másolva!

A következő összeállításban a megvásárolható legdrágább illóolajok közül válogattunk, bemutatva azok különlegességeit, illetve a nekik tulajdonított egészségügyi hasznot.

Az árakat 1 unciára (1 oz = 29,57 ml), azaz közel 30 ml-re vonatkoztatva tüntettük fel.

Íme a világ legfényűzőbb illóolajainak listája:

9. Neroli olaj – 354 dollár (124 ezer forint)

A keserű narancsfa virágából készült neroli illóolajat azok a parfümkészítők használják szívesen, akik egyszerre keresnek édes és fűszeres aromát. Emellett azonban az értékes illóolaj a gyulladáscsökkentő tulajdonságairól is ismert, sőt gyakran használják a stressz és a szorongás enyhítésére is.

A szépségipari szakemberek szerint ráadásul fiatalosabb megjelenést kölcsönöz a bőrnek, csökkentve a hegek és foltok láthatóságát. Úgy gondolják továbbá, hogy a magas vérnyomás, a bőrbetegségek, és akár a depresszió is enyhíthető a neroli olaj alkalmazásával.

8. Szantálfa illóolaj – 492 dollár (173 ezer forint)

A világ legdrágább parfümjeiből jó néhányban összetevőként szerepel az indiai, vagy másnéven fehér szantálfából készülő illóolaj, amely kifejezetten földes és friss alapjegyet ad az illatkeverékekhez.

Már évszázadok óta szorosan kötődik a vallási gyakorlatokhoz is, és számos szertartáson használják főleg a keleti kultúrákban.

Emellett azonban a szantálfa illóolaját egészségügyi problémákra is alkalmazzák. Állítólag hasznos szer a köhögés, megfázás, valamint számos bőrbetegség kezelésére, sőt gyulladáscsökkentőként és általános fájdalomcsillapítóként is használják.

A szantálfaolaj kinyeréséhez 40 és 80 éves kor közötti fákat használnak, többek közt ez is hozzájárul a borsos árcédulához. Egyébként magát a fát gyakran használják fel füstölő pálcikák készítésére.

7. Örménygyökér (vagy Pompás peremizs) esszenciális olaj – 560 dollár (196 ezer forint)

A kicsiny, napraforgóhoz hasonlító gyógynövényt főként különféle gyógyászati célokra használják, azonban a ritka és hazánkban védett növényfajtából illóolajat is készítenek, amelyről ismert, hogy támogatja az immunrendszer működését, és javítja a keringést.

Alkalmazása állítólag elősegítheti a méregtelenítést és az egészséges anyagcserét, sőt az izomgörcsök, a májproblémák, valamint a gyulladásos problémák mind-mind kezelhetők az illóolajjal, amely egyes források szerint még akár az asztma és a hörghurut enyhítésében is segíthet.

A cikk még nem ért véget, lapozzon!