Észak-Korea új luxuséttermének specialitása a kutyahús lesz

kutyahús
Vágólapra másolva!
A hírek szerint a latorállam vezetője, Kim Dzsongun is támogatja az új luxusétterem létrehozását, amely Phenjan legexkluzívabb részén épülne fel. A kutyahúsra specializálódott vendéglátóhellyel állítólag az "egészségesebb táplálkozásra" kívánják ösztönözni a helyieket, legalábbis azokat, aki majd meg tudják fizetni a borsos árakat.
Vágólapra másolva!

Az igen nívósnak ígérkező kutyahúsétterem, Kim Dzsongun jóváhagyása után a „Dog Meat Delicacy House" (magyarul: „Kutyahús csemegék háza") nevet kapja majd, és közvetlenül a folyóparton, a neves Okryugwan tésztaétterem szomszédjában lesz.

Úgy tartják, hogy a kutyahúst csemegeként kínáló étterem és a hozzá hasonlók megnyitása az állam azon törekvésének része, hogy "javítsa" az emberek étrendjét.

Az alábbi képen egy helyi piac látható, ahol a kutyákat is értékesítenek élelmezési célokra:

Mindez akkor történik, amikor az észak koreai vezető bevallása szerint is az ország éhínséggel néz szembe.

Dél-koreai szakértők becslése szerint Észak-Koreának körülbelül egymillió tonna gabonahiánya van, ami éves keresletének 20 százaléka, miután a járvány megzavarta a termelést, sőt a Kínából származó importot is.

A legújabb, meg nem erősített jelentések szerint sok észak-koreai halt már éhen, habár a legtöbb elemző szerint - és lenne a jobbik eset - Észak-Korea élelmezési válsága még így sem éri el az 1990-es évek szélsőségeit, amikor emberek százezrei haltak meg éhínségben. Az előzményekről az Origo ebben a cikkében írt.

Két alultáplált kisgyerek pihen egy ágyon a Pongsan megyei kórház gyermekosztályán, mintegy 100 km-re délre az észak-koreai fővárostól, Phenjantól. A észak-koreai gyermekek jelentős hányada szenved alultápláltságban az éhínség sújtotta országban Forrás: AFP/Mabel Au

Tény azonban, hogy

az élelmezési problémák igencsak felerősödtek Kim Dzsongun 2011-es hatalomátvétele óta, amit a Covid-korlátozások, a több évtizedes rossz gazdálkodás és - a nukleáris program miatt - az ország ellen bevezetett szankciók még tovább rontanak.

A hétköznapi emberek élelmezési problémái természetesen nem befolyásolnák az új, csúcskategóriás kutyahúsétterem kínálatát, amely állítólag jelentős állami pénz felhasználásából készül, és a látványtervek szerint elegánsan magasodna a víz fölé. Sőt az sem kizárt, hogy ez lenne a tekintélyes vezető új törzshelye, aki előszeretettel látogatja a környék többi éttermét is.

A fenti képen látható Kim Dzsongun, 2018 szeptemberében például az Okryugwan tésztaházat és a Taedonggang tenger gyümölcseit kínáló éttermet használta Moon Jae-in dél-koreai elnök szórakoztatására.

Az "egészségesnek" mondott csemege

A kutyahús egyébiránt nemzeti ételnek számít Észak-Koreában, és már számos televíziós főzőversenyt is rendeztek, amelyekben az állat minden részét felhasználták.

Az alábbi képen egy tál kutyahúsétel látható, amelyet tavaly egy főzőversenyen készítettek Chongjinben:

Kim Dzsongun már korábban is utalt arra, hogy a rendszeres kutyahús evés hatékony módszer lehetne az emberek étrendjének „javítására", bár ötletét természetesen semmilyen korábbi tudományos kutatás nem alapozza meg.

A cikk kiemelt képe illusztráció.