A kollagén iránti kereslet átalakította a táplálékkiegészítők piacát

szérum kollagén retinol
Vágólapra másolva!
Fehérjeporokkal, mint húzótermékekkel a fitnesz és testépítő sportból nőtte ki magát a táplálékkiegészítő piac. A Covid megjelenésével azonban elképesztően megugrott a kereslet a vitaminokra, illetve körülbelül ezzel egyidőben hazánkban is berobbant a világon tapasztalható kollagén őrület.
Vágólapra másolva!

A Tények oldala a Nutriversum fogyasztói felmérésének eredményeit ismerteti. Eszerint jóval több a női vásárló, mint a férfi, ugyanis a vásárlóik 68 százaléka hölgy. A táplálékkiegészítő termékek kategória szerinti eloszlásban is megmutatkozik a nemek eltolódása, ugyanis a legnépszerűbb termékek sorrendje így alakul: kollagén, vitamin és fehérje. Ezeket követik az egészséges élelmiszerek és a női formulák. Növekedést tekintve 2022-ben a kollagének forgalma 19 százalékkal, a vitaminoké 17 százalékkal, a fehérjéké 11 százalékkal emelkedett az előző évhez képest.

Forrás: Nutriversum / Tények

Összegezve: a most kapott adatokból jól látható, hogy – a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan – a piacon ma már több a nő vásárló, mint a férfi.

Ehhez a kettő hatáshoz társult hozzá az a trend, hogy egyre többen kezdenek el foglalkozni a testükkel és az egészségükkel. Ezek a hatások kezdték átformálni az egész piacot, és így tudtak a táplálékkiegészítők megjelenni azoknak a családoknak is a konyhapultján, amelyeknek tagjai soha nem voltak edzőteremben." - mondta Fetter Ármin, a Nutriversum marketing vezetője.

A felmérés szerint ugyanakkor a növekedés kulcsa a női vásárlók térhódítása és az egyre szélesebb termékpaletták mellett az, hogy korosztályonként is évről évre egyre több a vásárló. A korosztályokat tekintve a 25-45 év közöttiek vannak a legnagyobb arányban, de egyre nagyobb vásárlói réteget tesz ki a 45-55 éves korosztály is az utóbbi két évben.

Forrás: Nutriversum / Tények

Az adatokból az is kiderült, hogy a táplálékkiegészítőkre a vásárlók ma már nem szezonális termékként tekintenek. "Korábban a vásárlók akkor vásároltak ilyen termékeket, amikor konkrét céljuk volt, például a strandszezonra való felkészülés. Mivel egyre elterjedtebb az a szemléletmód, hogy egész évben próbáljunk egészséges életmódot folytatni, ezért a termékek fogyasztása is ilyen irányba alakult át az utóbbi években.

– tuda meg híroldal a Nutriversum képviselőjétől.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Pénzügyi eredményeket tekintve nettó 2,55 milliárd forint árbevétellel és 360 millió forintos eredménnyel a válság ellenére is 11 százalékos növekedést tudott bemutatni 2022-ben a megelőző évhez képest a magyar márka. Eddig bevételük 60 százalékát a webshop generálta, ami éves szinten 150.000 kiküldött csomagot jelentett.

2023-ban Nutriversum a piacon elérhető legzöldebb vitamin csomagolásváltásával éves szinten körülbelül két tonnával kevesebb műanyaghulladékot termel, ugyanis

a vitaminok nem a jól megszokott vitaminos flakonokba kerülnek, hanem kicsi, visszazárható és teljesen újrahasznosítható tasakokba.

"Ennek a csomagolásnak az egyik előnye, hogy kisebb a csomagolóanyag súlya, ezért kevesebb műanyagot kell felhasználni, a Nutriversum esetében ez évi körülbelül 2 tonnát jelent. A másik előnye pedig, hogy 100 százalékban újrahasznosítható anyagból készül, így ha a fogyasztó szelektíven gyűjti a szemetét, a csomagolóanyag körforgásban tartható." – tette hozzá Fetter Ármin, a Nutriversum marketing vezetője.