Világsztárokkal épít új arculatot egy olajnagyhatalom

Saudi Arabia's Al-Nassr welcome superstar Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo,Riyadh,Saudi Arabia Horizontal
RIYADH, SAUDI ARABIA - JANUARY 03: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "AL NASSR FOOTBALL CLUB / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Portuguese superstar, Ronaldo (C), President of Al Nassr FC. Musalli Al-Muammar (R) and Head Coach of Al-Nassr Rudi Garcia (L) pose for a photo after signing an agreement during a ceremony at Mrsool Park Stadium, in Riyadh, Saudi Arabia on January 03, 2023. AL Nassr Club of Saudi Arabia / Anadolu Agency (Photo by AL Nassr Club of Saudi Arabia / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A szaúdi kormány a turizmus fellendítésével kíván elszakadni az olajtól, ezt az üzenetüket pedig nyugati kulturális ikonok és világsztárok népszerűsítik, több százmillió dollárért. Bírálók azonban attól tartanak, hogy ezzel próbálják meg elfeledtetni a világgal, hogy az emberi jogok tisztelete máig nem terjedt el az országban.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia jelenleg a világ hetedik legnagyobb állami vagyonalapjával büszkélkedhet, és milliárdokat költ belföldön és külföldön egyaránt. Az ország vezetői azt remélik, hogy az olajkereskedelemből befolyt óriási bevételekből, megfelelő befektetések segítségével hamarosan át tudják alakítani a gazdaságot, úgy, hogy az még egy zöldebb, kibocsátásmentes jövőben is stabil tudjon maradni – ehhez pedig

az egyik legfontosabb céljuk a turizmus fellendítése.

Az olajkirályság ezért milliárdokat költ a kulturális fejlesztésekre, a művészetekre, a zenére és az infrastruktúrára, valamint a sportra, kül- és belföldön egyaránt.

A sivatagban síelni? Semmi nem lehetetlen. Többek közt egy hatalmas sípályát is terveznek a már épülő futurisztikus szupervárosban, Neomban Forrás: Twitter/Neom

A szaúdiak állítólag 400 millió dollárt fizetnének Lionel Messinek, az argentin focilegendának azért, hogy játékosként és kulturális nagykövetként az ország imázsát emelje. 2022 végén a portugál Cristiano Ronaldo egy 200 millió dolláros szerződést kötött az Al-Nassr FC-vel, egy évvel korábban pedig Szaúd-Arábia állami befektetési alapja (PIF) a brit Newcastle United FC-t, a Premier League egyik csapatát vásárolta meg 300 millió fontért.

A szomszédos Katarban tartott világbajnokság sikere miatt pedig azt fontolgatják, hogy pályáznak a 2030-as rendező szerepére

- írja a Világgazdaság.

Azonban a királyság nem áll meg a focinál, ugyanis több milliárd dollárt különítettek el a LIV Golf Tour finanszírozására, valamint a növekvő sportbefektetési portfóliót a Forma–1-es autóversenyzéssel is bővítették. Emellett a helyi nagyvárosok sorozatosan olyan bokszmérkőzéseknek adtak otthont, amelyeken - főleg a magas díjaknak köszönhetően -, a világ leghíresebb bokszolói is megmérettetik magukat.

A szaúd-arábiai al-Nasszr focicsapat által közzétett képen a portugál támadó, Cristiano Ronaldo látható, amint a klub elnöke, Musalli Al-Muammar 2022. december 30-án Madridban átadta a klub hetes számú mezét a sztárnak Forrás: AFP/Al Nassr Football Club

Ellentmondásos a vezető az új arculat mögött

Szaúd-Arábia új arculatának és kulturális fejlődésének vezetője Mohamed bin Szalmán koronaherceg, aki egyben az ország miniszterelnöke is.

Ám a trónörökös az agresszív kül- és belpolitikájáról is ismert, így nem véletlen, hogy a kritikusok attól tartanak, hogy az óriási költekezéssel az ország fekete foltjait is megpróbálják tisztára mosni.

A brutális jemeni háború, Dzsamál Hasogdzsi 2018-as meggyilkolása, a nők elnyomása és az emberi jogok semmibevétele miatt Szaúd-Arábiának nem túl fényes a nemzetközi megítélése, és bár az utóbbi években jókora előrelépéseket tettek, a múlt szégyenfoltjait nagyon nehezen lehet lemosni.

Mindenesetre, ha Szalmán herceg az országban képes lesz virágzó üzleti életet kialakítani, akkor kétségtelen, hogy a világ elitje számára Szaúd-Arábiát már lehetetlen lesz figyelmen kívül hagyni.

További részletek ide kattintva olvashatók.