A tavalyihoz hasonló rekordeladás jöhet a használtautó-piacon

használt, autó, használtautó kereskedés, autókereskedés, illusztráció
1934062409
Vágólapra másolva!
Augusztusban 72 500 személygépkocsi cserélt gazdát a hazai autópiacon, ez 2,9 százalékkal több mint tavaly augusztusban. Hozzá kell tenni persze, hogy a nyár végéig a teljes hazai használtautó piac forgalma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól – derült ki a JóAutók.hu portál a Datahouse előzetes adatai alapján készített anyagából.
Vágólapra másolva!

A szervezet kiemelte, hogy a gyenge évkezdet ellenére,

ha a piac megtartja a mostani aktivitását, akkor az elmaradást behozhatja és a személyautó-átírások száma éves szinten megközelítheti a tavalyi 825 ezres rekordértéket.

A hazai használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személy-, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknél 29, utóbbiaknál 22 százalék volt az arány.

Az alsóközépkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra, a Ford Focus és a Volkswagen Golf volt.

A kisautók listáját eközben magasan a Suzuki Swift vezeti, megelőzve az Opel Corsát és a Volkswagen Polót.

Forrás: Shutterstock

A leggyakoribb modellek között a felső-középkategória a Volkswagen Passattal, a BMW 3-as szériával, és a Skoda Octaviával képviselteti magát - írta a Világgazdaság.

A legtöbb ügyletre, az összes adásvétel 35,3 százalékára Budapesten és Pest vármegyében került sor.

A magyar használtautó-piacon 2023 első nyolc hónapjában 548 300 személyautó cserélt gazdát. Az importált használt kocsik száma ugyanebben a periódusban 70 900 darab volt, ez is bőven kevesebb, mint tavaly ilyenkor volt.

Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója rámutatott, hogy továbbra is jelen vannak a piacon az élénkülést akadályozó tényezők, a lakossági reálkeresetek szintje egyelőre nem tudott nőni, és a magas kamatok továbbra is visszafogják a részben hitelből finanszírozott vásárlásokat. Egyelőre a használtautó-import és újautó-eladások is beragadtak egy viszonylag alacsony, havi 9-9 ezres szinten, ami szintén visszafogja az itthoni használtautó-piac.