Vannak cégek, amelyek már az űrben való gyártást tervezik

Föld, Earth, bolygó, világűr
Earth engulfed by nebula, illustration. (Photo by Visible Earth, NASA/JOHAN SWANEP / JSW / Science Photo Library via AFP)
Vágólapra másolva!
A jelenkor új űrversenye már arról szól, hogy melyik cégnek sikerül először működőképes gyártósort létrehoznia a Föld gravitációján kívül. Több technológiai vállalat is nagy hasznot lát a Földön kívüli gyógyszergyártásban, őssejtkutatásban és kristályok előállításában.
Vágólapra másolva!

Miközben olyan dollármilliárdosok, mint az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos és a Virgin Galactic alapítója, Richard Branson, az űrturizmussal vannak elfoglalva, addig más cégek komoly terveken dolgoznak, hogy létrehozzák az első bolygón kívüli gyártósort.

A NASA már most 2 millió dollárt fektetett abba, hogy kiderüljön, az antigravitáció milyen hatással van az őssejtkutatásra, pontosabban hogyan növelheti az előállításukat és a velük kapcsolatos terápiákat.

További cégeknél már zajlanak kutatások annak megállapítására, hogy a gravitáció hiánya, az alacsony hőmérséklet és a közel tökéletes vákuum milyen hatással van a kristályok előállítására - írja a The Guardian nyomán a Világgazdaság.

Vajon melyik cég építi meg az első gyártósort a Földön kívül? Forrás: Science Photo Library via AFP/Visible Earth, NASA/JOHAN SWANEPOEL/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Visible Earth, Nasa/Johan Swanep

Joshua Western, a Space Forge mindezzel kapcsolatban vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a világűr sokkal jobb hely szinte bármilyen ipari folyamat elvégzésére. Olyan bolygón élünk ugyanis, ahol ránk nehezedik a gravitáció. Sütőket, hűtőszekrényeket és vákuumszivattyút készítettünk a földi termékek előállításához, de az űrben ezeket az előnyöket ingyen kapjuk meg.

További részleteket ide kattintva olvashat a témában.