Hatalmas tranzakciót jelentett be a Gránit Bankcsoport

Gránit Bank
logó 
bank
A képen a Gránit Bank logója
Vágólapra másolva!
Lezárult a tranzakció, amelynek keretében a Gránit Bank többségi tulajdonrészesedést szerzett a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben. A tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, amely a privátbanki és befektetési szolgáltatások körének bővítését tűzte ki célul az elkövetkező időszakban. A Gránit Bankcsoport 2023-ban is folytatta a növekedést: az első kilenchavi adatok alapján mérlegfőösszege meghaladta az 1100 milliárd forintot, az adózás előtti eredménye megközelíti a 17,7 milliárd forintot, valamint több mint 130 ezer ügyfélszámlát kezel. A Gránit Bankcsoport az elmúlt évben bővült az Equilor Befektetési Zrt.-vel, és most kiegészült a Diófa Alapkezelő Zrt.-vel, amely közel 800 milliárd forint vagyont kezel, és Magyarország harmadik legnagyobb lakossági ingatlanalapját működteti 310 milliárd forintot meghaladó állománnyal. A tranzakció a szinergiák kölcsönösen előnyös kihasználásával növeli a bankcsoport részvényesi értékét – hangsúlyozta Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A Gránit Bank

többségi részesedést szerzett a Diófa Alapkezelő Zrt.-ben, és tovább bővíti a szolgáltatási palettáját a befektetési szolgáltatások, a portfólió- és vagyonkezelés tekintetében a lakossági, a vállalati, valamint az intézményi ügyfelei számára.

A tranzakció megvalósításához szükséges engedélyt a Magyar Nemzeti Bank megadta.

A Gránit Bankcsoport, amely az elmúlt évben szerzett részesedést az Equilor Befektetési Zrt.-ben, tovább folytatja stratégiájának megvalósítását a privátbanki és befektetési szolgáltatási területen, amelyet a Diófa Alapkezelő tevékenysége nagymértékben elősegít, és várhatóan jelentős szinergiákat lehet realizálni az együttműködésből következően.

A Diófa Alapkezelő ügyfelei és befektetői érdekében a megszokott magas standardok szerint végzi szakmai tevékenységét. A vállalatot hazai és regionális piaci tapasztalatokkal rendelkező felkészült menedzsment vezeti. Az alapkezelő a banki háttérrel még dinamikusabban növekedhet, több ponton együttműködve a pénzügyi csoporttal, valamint tovább bővítheti digitális szolgáltatásait, amelyben nagymértékben támaszkodhat a Gránit Bank elmúlt több mint egy évtizedben szerzett tapasztalataira.

A Gránit Bank többségi részesedést szerzett a Diófa Alapkezelőben Forrás: Gránit Bank

A Gránit Bank és a Diófa Alapkezelő működésében számos szinergialehetőség rejlik, amelyek kiaknázásával mindkét vállalat értéke jelentősen növekedhet. A tranzakció révén lehetőség nyílik arra, hogy a Diófa Alapkezelő diverzifikált termékpalettája a Gránit Bank által kiépíteni kívánt befektetési szolgáltatási üzletág integráns részét képezze. A bank és az alapkezelő stratégiai együttműködése révén ezen túl lehetőség nyílik közös üzleti szolgáltatások nyújtására az értékesítési hálózaton keresztül. Az együttműködés célja egy komplex értékajánlat kialakítása, és magas szintű, digitális ügyfélélmény biztosítása az ügyfeleknek.

Gránit Bank

A Gránit Bank már 2010-ben „digitálisnak született". A Gránit Bank 2010-es alapításától kezdve digitális modellt valósít meg, amely keretében hatékonyan kombinálta a konzervatív hitelezést és az innovatív digitális banki megoldások egyre szélesebb körben való elterjesztését. Ennek eredményeként a bank kiváló minőségű vállalati és lakossági hitelportfóliót épített fel, valamint ügyfeleit első sorban fiókhálózat nélkül, elektronikus csatornákon, okoseszközökön keresztül szolgálja ki. A bank eddigi működésének legsikeresebb évét zárta 2022-ben: az auditált adatok szerint a mérlegfőösszeg meghaladta az 1000 milliárd forintot, az adózás előtti eredmény elérte a 13 milliárd forintot.

A Gránit Bankcsoport 2023-ban is folytatta a növekedést: az első kilenchavi adatok alapján a mérlegfőösszege meghaladta az 1100 milliárd forintot, az adózás előtti eredménye megközelíti a 17,7 milliárd forintot, valamint több mint 130 ezer ügyfélszámlát kezel. Minden évben újabb és újabb innovatív digitális pénzforgalmi szolgáltatásokkal segíti, hogy az ügyfelek mind szélesebb köre kényelmesen, akár otthonról, utazás, és fiókban való sorban állás nélkül intézhessék pénzügyeiket. A Gránit Bank az új csúcstechnológiát jelentő és az ügyfelek számára ingyenes digitális megoldásokkal az ügyfelek széles rétege számára teszi elérhetővé a fenntartható, költséghatékony bankolást. A Gránit Bank ezzel Magyarország legkisebb ökológiai lábnyomával rendelkező pénzintézete.

A Gránit Bank 2022-ben a magyarországi bankok legrangosabb seregszemléjének számító Mastercard - év bankja 2022 versenyben négy kategóriában szerzett dobogós helyet.

A független zsűri a Gránit Banknak ítélte „Az év digitális banki UX megoldása", valamint „Az év fiataloknak szóló programja" díjat. 2023-ban a Global Banking and Finance Review Magazine a „Leggyorsabban Növekvő Digitális Bank Magyarországon 2023" díjat adományozta a banknak.

Diófa Alapkezelő Zrt.

A Diófa Alapkezelő Zrt. egy 2009-ben alapított, budapesti székhelyű alapkezelő társaság, amely jelentős szakmai tapasztalatokkal rendelkezik ingatlan- és értékpapír alapok és portfóliók menedzselésében. A Diófa az alapítása óta a hazai vagyonkezelési szektor egyik legdinamikusabban fejlődő szereplőjévé vált. A társaságot eredetileg magánnyugdíjpénztári alapkezelés céljából hozták létre, amely tevékenységi kör az elmúlt tíz évben nagymértékben kibővült, így az intézményi, illetve lakossági ügyfelek vagyonkezelése mellett, 2014 óta prémium vagyonkezelési szolgáltatás is elérhető a Diófánál.

A Gránit Bank 2010-es alapításától kezdve digitális modellt valósít meg Forrás: Gránit Bank

A Diófa Alapkezelő közel 800 milliárd forintnyi vagyont kezel befektetési alapokban, valamint a magánnyugdíjpénztáraknak, biztosító társaságoknak és egyéb intézményi befektetők számára nyújtott vagyonkezelés keretében.

A társaság rendkívül diverzifikált termékpalettával áll ügyfelei rendelkezésére, így a hagyományosabb termékektől kezdve az innovatív, fenntartható szemléletet is figyelembe vevő befektetési termékek is elérhetőek a Diófánál.

A Diófa Alapkezelőnél érhető el a hazai piacon az egyik legszélesebb ingatlanalapú befektetési termékkínálat, amelynek részeként a Diófa Alapkezelő kezeli Magyarország 3. legnagyobb lakossági ingatlanalapját, a Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapot (a nettó eszközértéke meghaladja a 310 milliárd forintot). A Diófánál az intézményi vagyonkezelés az egyik legfontosabb üzletág, amely egyaránt magába foglalja a klasszikus vagyonkezelési tevékenységet és a tailor-made konstrukciókat. A vállalat kilenc éve kezel lakossági befektetők számára is befektetési alapokat, amelyek már számos szakmai díjat nyertek.