Megvan, mely napon érkezhet a 13. havi nyugdíj jövőre

nyugdíjas, nyugdíjkorrekció
Vágólapra másolva!
A korábbi évek gyakorlata alapján mostanra napra pontos lista áll rendelkezésre arról, mikor érkezik 2024-ben a nyugdíj és a nyugdíjszerű ellátások az arra jogosultaknak. Kiderült az is, mikor számíthatnak az idősek a 13. havi nyugdíj kifizetésére. Mutatjuk a dátumokat!
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo megírta, idén decemberben a többi hónaphoz képest korábbi napon, 4-én teljesítette a nyugellátások banki utalással való kifizetését a Magyar Államkincstár. A novemberi, 3,1 százalékos kiegészítő nyugdíjemelés után ebben a hónapban már az emelt összeg érkezett a bankszámlákra, illetve az emelt összeg kifizetését végezik el a postai kézbesítők azoknál, akik készpénzben kérik járandóságukat.

2024-ben pedig tovább emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások összegei.

A néhány nappal ezelőtt kormányrendelet alapján 2024. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint 6 százalékkal kell emelni a 2024. január 1-jét megelőző időponttól megállapított, számos nyugdíjszerű és egyéb ellátást. Azaz mindazoknak emelkedik az ellátása januártól, akik 2023. december 31-ig szerezték meg jogosultságukat rá. A kormány pedig már ősszel megerősítette, hogy 2024-ben is lesz 13. havi nyugdíj, egyösszegű kifizetéssel. Ez nagyjából 2,5 millió jogosultat érint, és a kifizetések összesen mintegy 450 milliárd forintot tesznek majd ki.

2024-ben 6 százalékkal emelkedik a nyugdíjak és a kapcsolódó ellátások összege Forrás: Shutterstock

Nyugdíjutalási időpontok 2024-ben

A várható nyugdíjutalási időpontok listájánál a Magyar Államkincstár eddig követett gyakorlata az irányadó. A kifizetés várható időpontjaiban lehetnek változások, de egyelőre ezeken a napokon várhatják a kifizetést azok, akik bankszámlára utalással kérik járandóságukat:

 • Január hónapra: január 12. (péntek)
 • Február hónapra: február 12. (hétfő)
 • Március hónapra: március 12. (kedd)
 • Április hónapra: április 12. (péntek)
 • Május hónapra: május 10. (péntek)
 • Június hónapra: június 12. (szerda)
 • Július hónapra: július 12. (péntek)
 • Augusztus hónapra: augusztus 12. (hétfő)
 • Szeptember hónapra: szeptember 12. (csütörtök)
 • Október hónapra: október: október 11. (péntek)
 • November hónapra: november 12. (kedd)
 • December hónapra: december 2. (hétfő)

Az utalások bankszámlákon való jóváírása egyeseknél akár a kifizetés várható napján, másoknál az azt követő munkanapon történhet meg.

Ellátások postai kifizetése

Azok, akik postai kifizetéssel kérik ellátásuk kifizetését, a fenti napokat követően számíthatnak arra, hogy a kézbesítő kiviszi nyugdíjukat. Főszabály szerint a Magyar Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat.

A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják a nyugdíjkifizetési naptárat, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.

A nyugdíjak kifizetése nyugellátási utalványon történik készpénzben, a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül.

A posta a Nyugdíjkifizetési naptárban megjelölt naptól eltérő napon, illetve az első kifizetési napot megelőzően kifizetést nem teljesít.

A nyugdíjak postai kézbesítésére a nyugdíjkifizetési naptárban közölt időpontokban lehet számítani (illusztráció) Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ekkor lehet számítani a 13. havi nyugdíjra 2024-ben

További jó hír a nyugdíjasoknak, hogy már februárban számíthatnak a 2024-re vonatkozó 13. havi nyugdíj egyösszegű kifizetésére. Ennek mértéke megegyezik a 2024 januárra esedékes, a 6 százalékos nyugdíjemelést már tartalmazó emelt összegű nyugdíj (vagy nyugdíjszerű ellátás) összegével.