Jöhet-e olajárrobbanás az olajkartell ülése után?

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Crude oil pump jack at oilfield on atmospheric sunset backround. Fossil crude output and fuels oil production. Oil drill rig and drilling derrick. Global crude oil Prices, energy, petroleum demand
Vágólapra másolva!
Nem kizárt, hogy az OPEC+ olajkartell az első negyedév egészében csökkentett mennyiséget dob a piacra, és a mérséklést az utolsó cseppig betartják – ezek voltak Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter fő üzenetei abban az interjúban, amelyet egy amerikai gazdasági hírportálnak adott.
Vágólapra másolva!

Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter a Bloombergnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a múlt héten bevezetett, napi több mint kétmillió hordós termeléscsökkentést csak a piaci feltételek gondos mérlegelése után, fokozatosan vonják majd vissza.

Az olajexportáló országok szempontjából azonban nem ért el sikert a herceg a gazdasági hírportálnak adott nyilatkozata. A nyersolaj ára nem lőtt ki, az amerikai WTI alaptípus hordója alig valamivel drágább 73 dollárnál, míg egy hete még 79 dollár körül is jegyezték. Az északi-tengeri Brent pedig 78 dollár körül mozog, hajszálnyival drágább, mint a múlt csütörtöki OPEC+-ülés előtt volt.

Nem lőttek ki az olajárak az OPEC+ múlt heti ülése után Forrás: shutterstock

Megfigyelők ugyanis változatlanul kételkednek a beígért kínálatcsökkentés teljes körű végrehajtásában, és emlékeztetnek arra is, hogy a kétmillió hordós vágás fele az új elem, egymillió hordóról már korábban is beszéltek - emeli ki a Világgazdaság. A szaúdi energiaminiszter azonban igyekezett eloszlatni a kételyeket, ugyanis azt mondta:

Ez a kettős hatás, azaz ha a kínálat egyidejűleg szűkül a kereslet jelentős növekedésével, valóban nagyobb olajárugráshoz is vezethet.

További részeteket ide kattintva olvashat a témában.