India a világ legnépesebb országa, egy afrikai államban annyian élnek, mint az USA-ban

8 Billion World Population 2022,8 billion,crowd,human population,India,new delhi,November,P Horizontal
NEW DELHI, INDIA - NOVEMBER 15: Students arrive for school in New Delhi, India on November 15, 2022. The world's total population may reach 8 billion on November 15, according to the U.N. estimates. After China, India is currently the world's second most-populous country, with about 1.4 billion people. India is estimated to surpass China as the world's most populous country by 2023. Amarjeet Kumar Singh / Anadolu Agency (Photo by Amarjeet Kumar Singh / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Jelentős változások várhatók a világ össznépességében 2022 és 2050 között. Egy friss kutatás adatai szerint nem Kína lesz például a világ legnépesebb országa, egy afrikai államban pedig annyian fognak élni, mint az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A Földön átlagosan 250 csecsemő születik percenként, vagyis évente több mint 130 millió új ember születik meg a bolygón.

A világ népessége a 20. század közepe óta több mint a háromszorosára nőtt, és jelenleg nagyjából 8 milliárd ember él a Földön.

A 8 millárd fő természetesen nem egzakt szám, hanem különöböző modellezéseken alapuló nagyságrendi becslés, melynek kapcsán ugyanakkor azt is kiszámolták, hogy melyik az a nap, amikor a népesség elérte ezt a szintet - ez 2022. november 15-e volt, a részletekről itt írt az Origo.

A Visual Capitalist által idézett friss kutatásban pedig most azt vizsgálták meg az elemzők, hogy milyen átalakulások várhatók a világ össznépességében 2050-re.

Ázsia vezető szerepe megmarad

A legfontosabb szempontok közé tartozik, hogy az ázsiai országok (különösen India és Kína) már évszázadok óta vezetik a világ legnépesebb országainak rangsorát. Ez a következő évtizedekben is így marad, azonban 2050-ben már nem Kína lesz a világ legnépesebb állama. Kína összlakossága 2022-ben 1,43 milliárd fő volt, ami alig előzte meg India 1,42 milliárdos összlakosságát.

2050-re viszont Kína lakossága 1,32 milliárdra csökkenhet, míg India átveheti a vezetést 1,67 milliárd fővel.

Az Egyesült Államok várhatóan megőrzi a harmadik helyét, és 338 millióról 375 millióra nő a népessége. Jelentős változást hozhat azonban Nigéria népességnövekedése. Az afrikai országban ugyanis tavaly 219 millióan éltek, ám ez a szám 2050-re elérheti a 375 milliót, vagyis megfelelne az amerikai népességnek.

India és Kína mögött a toplista szereplői tehát csak helyet cserélnek. Az USA és Nigéria mellett Indonézia és Pakisztán is marad az élvonalban, ráadásul hosszú idő kell még ahhoz, hogy ezek az államok együttesen elérjék India vagy Kína lakosságszámát.

Egyszerre lesz csökkenés és növekedés

További fontos trend lesz a következő évtizedekben, hogy egyre jelentősebb eltérések lesznek az egyes országok lakosságának növekedése és csökkenése között – erre a legjobb példa a kínai népességszám látványos zsugorodása az indiai növekedéshez képest.

Dél-Koreában pedig, ahol a világon a legalacsonyabb a termékenységi ráta, a népességszám csaknem 12 százalékkal fog csökkenni, és 2050-re 46 millióra esik vissza.

Az összesítés szerint olyan, jelentős gazdasági súllyal rendelkező országokban is komolyabb népességcsökkenés várható, mint például Japán, Oroszország, Olaszország, Németország, Thaiföld vagy Spanyolország.

A globális népesedési trendek, a demográfiai folyamatok pedig egyre fontosabbak lesznek, hiszen egyre több országnak kell szembenéznie a csökkenő népességszámmal, ami társadalmi és gazdasági problémákhoz is vezethet.