Elfogyhat a kakaó

kakaó, csokoládé
A kakaóbab értékes kincsként cserélt gazdát
Vágólapra másolva!
Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelő országa, azonban a Reuters hírügynökség jelentése szerint, jelenleg igen nagy bajban vannak a helyi kakaóexportőrök.
Vágólapra másolva!

Az országban már tavaly novemberben megkongatták a vészharangot, ugyanis már akkor látszott, hogy a kisüzemi kakaótermelőknek hatalmas károkat okoznak a kiszámíthatatlan esőzések, amelyek a klímaválság következményei. Az exportőröknek sürgősen 150.000 tonna kakóbabra lenne szükségük ahhoz, hogy teljesítsék kötelezettségvállalásaikat.

A Coffee-Cocoa Council szerint a kakaótermesztés közel 600.000 gazdálkodót foglalkoztat Elefántcsontparton, és ez végső soron az ország lakosságának közel egynegyedét támogatja,

valamint az ország GDP-jének 15 százalékát adja.

A kakaóbabot termelő farmerek egyébként is a klímaváltozás egyik legnagyobb vesztesei, ezt pedig csak tetézi, hogy a világ több milliárd dolláros csokoládéipara milyen keveset fizet a termésért a gazdáknak.

Elefántcsontpart a világ kakaóbabjának körülbelül 45 százalékát állítja elő, de a csokoládéipar 100 milliárd dollárra becsült éves értékének csak körülbelül négy százalékát kapja meg. Az elefántcsontparti kormány már egy ideje próbálja rábírni a nagyvállalatokat, hogy méltányosabb kakaóárat fizessenek a gazdáknak, hiszen az országban kakaótermelők milliói élnek meg átlagosan napi 0,78 dollárból (275 forint).